DARK WATERS Se trailer

DARK WATERS

Regi:
Todd Haynes
Lengde:
2t 6m
År:
2019
Manus:
Mario Correa & Matthew Michael Carnahan
Medvirkende:
Mark Ruffalo, Tim Robbins, Anne Hathaway, Bill Pullman, Bill Camp
Land:
USA
Språk:
Engelsk tale (svensk tekst)
Distribusjon:
Nordisk Filmdistribusjon

Sterkt amerikansk drama fra Todd Haynes, regissøren av Far From Heaven og Carol.

Etterforsknings- og rettsaksthrilleren DARK WATERS tar for seg hvordan det amerikanske selskapet DuPont, over flere tiår, dumpet giftig avfall fra teflonproduksjon, og forgiftet egne arbeidere og befolkningen rundt en av sine fabrikker i Vest-Virginia, USA.

Filmen er politisk på flere plan, blant annet ser den nærmere på kynismen i den kapitalistiske tidsalder, hvor profitt og vekst triumferer over ærlighet og menneskers helse. I tillegg til å være opplysende om et fortsatt aktuelt tema er dette en velspilt thriller fra en av de beste amerikanske regissørene vi har i dag.

DARK WATERS er basert på artikkelen «The Lawyer Who Became DuPont's Worst Nightmare» ført i pennen av journalist Nathaniel Rich, og skisserer opp en brennende aktuell og marerittaktig historie fra virkeligheten. DuPont er et av verdens største selskaper innen kjemikalieindustri, og har utviklet produkter vi alle bruker daglig, som nylon, teflon, corian og lycra. Budskapet er klart: Kast den gamle teflonpanna! Denne inneholder nemlig PFOA (perfluoroctanic acid, perfluorert oktansyre). PFOA er svært kreftfremkallende og er påvist å forårsake også andre alvorlige sykdommer som blant annet ulcerøs kolitt og svangerskapsforgiftning.

Filmen foregår i området rundt DuPonts industri i Vest-Virginia hvor de dumper det giftige avfallet i naturen og forgifter et helt samfunn. Husdyr og folk blir alvorlig syke. Forurensningen blir påvist, men fortsetter og selskapet engasjerer egne forsvarsadvokater. Disse har spesialisert seg på å hjelpe industrien med å sno seg unna loven, blant annet ved at DuPont har tillatelse til å regulere egne utslipp. Lokalbefolkningen er maktesløse. Det er ikke hjelp å få og den eventuelle hjelpen står på DuPont lønningsliste. Inn kommer advokaten Robert Bilott, bunnsolid spilt av Mark Ruffalo. Han forstår at her dumpes det giftige kjemikalier som hverken er regulert eller registrert, og bestemmer seg for å gå løs på den kompliserte og langvarige kampen for å hjelpe befolkningen og ansvarliggjøre DuPont.

Om regissøren:

Regissør Todd Haynes har stått bak mesterverker som SAFE og FAR FROM HEAVEN, Bob Dylan-filmen I’M NOT THERE og 50-tallsdramaet CAROL, samt TV-serien MILDRED PIERCE. Haynes etablerte seg som en av de mest originale og stilbevisste amerikanske filmskaperne i nyere tid, og selv om han ofte assosieres med retro – med en tydelig forkjærlighet for tidskoloritten fra amerikansk film på 50-tallet og 70-tallet – tilfører Haynes alltid noe friskt og nytt. Filmene er uvanlig elegante og sofistikerte i sin sensibilitet for detaljer og komposisjoner. DARK WATERS er intet unntak. I en tid hvor film som oftest er skutt digitalt, er det gledelig og behagelig for øyet å oppleve regissørens faste fotograf, Edward Lachmans, analoge 35mm-foto på det store lerretet.

Hør professor Katrine Borgå, ved Institutt for biovitenskap på Universitetet i Oslo, snakke om filmen og PFOA på EKKO.

Omtale fra Vega Scene.

Tidligere visninger:

  • tirsdag 09.06.20 Kl. 20:30
  • fredag 12.06.20 Kl. 20:15
  • søndag 14.06.20 Kl. 20:00