
DANSK FILMUKE: VREDENS DAG
- Tilhører tema:
- Dansk filmuke
Carl Th. Dreyers gripende klassiker om hekseprosesser i Danmark.
Vredens Dag foregår i Danmark på 1620-tallet, på tidspunktet da hekseprosessene var på sitt mest ekstreme, inspirert av Christian IVs ortodokse protestantisme. En aldrende prest, Absalon, har giftet seg med Anne – en langt yngre kvinne. Anne er også yngre enn Martin, Absalons sønn fra første ekteskap. Hun tyranniseres av sin strenge og overtroiske svigermor, og når Anne forelsker seg i Martin styrkes mistankene mot henne som en heks. Anne begynner selv å tro at hun har arvet sin mors "okkulte krefter".
Dreyers humanistiske drama – et av filmhistoriens ubestridte mesterverk – skildrer en verden der den puritanske religionen har et så ubarmhjertig grep om menneskesinnet at lidenskap og begjær ikke kan forstås som annet enn hekseri. Vredens Dag hadde premiere midt under den tyske okkupasjonen av Danmark, og det er fristende å se den mørke historien om tortur og forfølgelse som en allegori over samtiden. Men Dreyer avviste en slik tolkning: Filmen var basert på et norsk teaterstykke fra 1908.
Filmen vises i samarbeid med Foreningen Norden under Dansk filmuke på Verdensteatret i oktober. Rune Blix Hagen, historiker ved UiT, holder innledning. Blix Hagen har i ei årrekke jobbet med de historiske hekse- og trolldomsprosessene.
Bakgrunnen for Dansk filmuke er ønsket om å fremme opplysning og interesse hos Tromsø-befolkningen for vårt naboland i Norden. Foreningen Norden vil bidra til å øke kunnskapen om dansk historie, dansk hverdagsliv, dansk kultur og utfordringer i dansk realpolitikk - en av hovedmålsettingene for foreningen. Det har tidligere blitt arrangert Finsk og Islandsk filmuke på Verdensteatret.