DANSK FILMUKE: FLUKT

DANSK FILMUKE: FLUKT

Regi:
Jonas Poher Rasmussen
Lengde:
1t 29 min
År:
2021
Land:
Danmark
Språk:
Engelsk, dansk, russisk og svensk tale (norsk tekst)
Aldersgrense:
12 år
Tilhører tema:
Dansk filmuke

Førpremiere på den nye, hyllede animasjonsfilmen Flukt!

For over 20 år siden flyktet Amin fra Afghanistan og ankom Danmark som enslig mindreårig. 36 år gammel og på terskelen til å slå seg ned med sin forlovede, Kasper, føler Amin trang til å konfrontere sin skjulte fortid – ved å fortelle livshistorien sin til hans venn gjennom mange år, dokumentaristen Jonas Poher Rasmussen. Flukt er følsom, hjerterå og dramatisk i gjenfortellingen av en gripende reise fra barndommen i Kabuls gater til voksenlivet i Danmark. Filmen er full av ekstraordinære opplevelser og vanskelige konfrontasjoner – og viser råskapen flyktninger blir utsatt for, og hva de ofrer for sine familier.

Noe av det mest treffende ved Flukt er hvor nyskapende den er. Amins opplevelser blir formidlet gjennom animasjon, arkivopptak og gjengivelser av samtaler, som vevet sammen med Amins egne fortellinger danner et rikt portrett av et helt og mangesidig menneske. Bruken av animasjon frigjør filmen fra visse grunnleggende begrensninger ved dokumentarsjangeren, samtidig som det aldri overdøver historien. At Amin forteller alt med egne ord gir et unikt innblikk ikke bare i eksterne erfaringer, men også i hans konstante angst rundt avvisning som flyktning og som homofil, og hvordan fortiden klamrer seg til ham og påvirker hans plass i verden i dag.

Flukt hadde premiere under Sundance Film Festival i 2021 og vant festivalens Grand Jury Prize for beste internasjonale dokumentar.

Filmen vises i samarbeid med Foreningen Norden under Dansk filmuke på Verdensteatret i oktober. Innledning ved Marit C Borchgrevink, psykologspesialist barn/unge ved RVTS Nord, som har mye erfaring fra arbeid med flyktninghelse og tvungen migrasjon.

Bakgrunnen for Dansk filmuke er ønsket om å fremme opplysning og interesse hos Tromsø-befolkningen for vårt naboland i Norden. Foreningen Norden vil bidra til å øke kunnskapen om dansk historie, dansk hverdagsliv, dansk kultur og utfordringer i dansk realpolitikk - en av hovedmålsettingene for foreningen. Det har tidligere blitt arrangert Finsk og Islandsk filmuke på Verdensteatret.

Tidligere visninger:

  • onsdag 06.10.21 Kl. 18:45