Dagen gryr

Dagen gryr

Regi:
Marcel Carné
Lengde:
1 time, 35 min.
År:
1939
Originaltittel:
Le jour se lève
Manus:
Jacques Prévert & Jacques Viot
Medvirkende:
Jean Gabin, Arletty, Jules Berry, Jacqueline Laurent
Foto:
Curt Courant
Musikk:
Maurice Jaubert
Land:
Frankrike
Språk:
Fransk (engelsk tekst)
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

Et av filmhistoriens mesterverk, signert Carné, Prévert – og Jean Gabin.

Det er sen ettermiddag i en arbeiderklasseforstad. Skudd høres fra en leilighet, og en døende mann kommer snublende ned trappene. Politiet ankommer, men morderen François (Gabin) vil ikke overgi seg. Alene forskanset i sitt rom gjenopplever François den siste tids hendelser. I tre flashbacksekvenser møter vi menneskene som skulle bli avgjørende for hans vei inn i mørket.

Regissør Marcel Carné og manusforfatter Jacques Prévert forbindes først og fremst med den poetiske realismen, franske filmer fra 30- og 40- tallet dominert av pessimisme, melankoli og determinisme. Fotoarbeidet er preget av skygger, mørke og klaustrofobi, og dramaet ender som oftest i tragedie. Carné og Prévert samarbeidet på flere andre filmer, som alle utviklet stilarten til nye høyder: Tåkekaien, Hotel du Nord (begge 1938), Dagen gryr og til slutt Paradisets barn (1945).

Dagen gryr er kanskje Carné/ Préverts beste førkrigsfilm og et høydepunkt i den poetiske realismen. Den er også den mørkeste. Filmen gjenspeiler håpløsheten folk følte med en verdenskrig like om hjørnet. Jean Gabin er enestående som den forhåndsdømte helten, og hans spill i Dagen gryr er et utvilsomt høydepunkt i hans karriere: En søkende, desperat og naken sjel møte sin skjebne i det ensomme rommet, alt mens natten ebber ut og dagen gryr.

Tidligere visninger:

  • mandag 12.05.14 Kl. 13:00
  • mandag 29.09.14 Kl. 19:00