Clerks

Clerks

Regi:
Kevin Smith
Lengde:
1h 32m
År:
1994
Manus:
Kevin Smith
Medvirkende:
Brian O'Halloran, Jeff Anderson, Marilyn Ghigliotti, Lisa Spoonauer, Jason Mewes, Kevin Smith
Land:
USA
Språk:
Engelsk (norsk tekst)
Aldersgrense:
15 år
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

I’m not even supposed to be here today.

Når vi snakker om film på dugnad er det vanskelig å komme utenom Kevin Smiths debutfilm. I likhet med Tarantino jobbet han på ei videosjappe og så store mengder film hver dag mens han kjedet seg på jobb. Etter å ha sett Linklaters Slacker bli en stor suksess da den kom i 1990, ble han inspirert til å gjøre det samme selv - lage en film sammen med venner, få den vist på en filmfestival for å skaffe en distributør, og deretter skaffe nok penger til å lage en ny og bedre film. For å finansiere filminnspillingen makset Smith ut alle kredittkortene han kunne få fatt i, pluss at han solgte deler av tegneseriesamlingen sin. Grunnen til at filmen er i svart-hvitt er selvsagt at det kostet mer å filme i farger.

Plottet er ganske enkelt. Det handler om venner som kjeder seg på jobb. Av ren kjedsomhet begir de seg ut i filosofiske diskusjoner om filmer, damer, vanskelige kunder og samfunnet generelt. Innimellom møter vi kompisene Jay og Silent Bob som tilbringer dagene utenfor kiosken. Det hele har et hverdagslig og nesten dokumentarisk preg.

Da filmen var ferdig satt Smith igjen med en kredittkortgjeld på 27 000 dollar. Den ble vist på en filmfestival, og bare venner dukket opp - men også en fyr som hadde kontakter på Sundance-festivalen. Der gjorde filmen stor suksess, og Smiths karriere var i gang.

Filmen vises som del av temaet FILM PÅ DUGNAD.

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Filmklubbmedlemskap kjøpes på filmklubben sine nettsider.

Tidligere visninger:

  • onsdag 30.11.22 Kl. 21:00