BY THE LAW / LIVE: KJETIL NERNES, KARIN PARK, EKATERINA OKHRAMINSKAYA, SONDRE A. KLEVEN

BY THE LAW / LIVE: KJETIL NERNES, KARIN PARK, EKATERINA OKHRAMINSKAYA, SONDRE A. KLEVEN

Regi:
Lev Kulesjov
Lengde:
1 time
År:
1926
Originaltittel:
Po Zakonu
Manus:
Lev Kuleshov & Viktor Shklovsky
Medvirkende:
Aleksandra Khokhlova, Sergey Komarov, Vladimir Fogel
Foto:
Konstantin Kuznetsov
Land:
Sovjetunionen
Språk:
Stum
Tilhører tema:
Stumfilmdager 2021

Et stykke russisk filmhistorie, presentert med et hardtslående live soundtrack under ledelse av Kjetil Nernes fra Årabrot!

BY THE LAW av Lev Kuleshov er et sentralt verk i filmhistorien. Kuleshov var både teoretiker og filmskaper og hans arbeid la grunnlaget for gullalderen i sovjetisk film. Han var kritisert av sensuren for at filmene hans ikke holdt mål som sovjetisk propaganda, og BY THE LAW var hans siste sjanse til å forsone seg med makthaverne. Han og hans team fikk et minimalt budsjett å rutte med, så de fant på et prosjekt som krevde minst mulig ressurser: et klaustrofobisk kammerspill med kun tre skuespillere.

Handlinga er lagt til Yukon i gullrush-tida. Et følge på fire menn og ei kvinne har funnet gull. En av dem klikker og dreper to av de andre. De to overlevende – et ektepar – får kontroll på morderen, men hva skal de gjøre med han? Hva slags rolle spiller egentlig loven i ei hytte langt fra sivilisasjonen? Dette moralske dilemmaet var for individorientert for myndighetene og redda ikke Kuleshovs rykte hos dem, men filmens utforsking av individets plass i samfunnet og hvordan vi forholder oss til vår egen og andres grådighet og misunnelse gjør den ytterst aktuell i dag.

MUSIKERE

Kjetil Nernes | Gitar, musikalsk leder

Norsk musiker, sanger, låtskriver og gitarist. Mest kjent som gitarist og vokalist i bandet Årabrot, der han siden 2001 har gitt ut 8 album og 8 EP-er og vant Spellemannsprisen for Beste Metal 2011. Gjennom årene har bandet samarbeidet blant andre med produsenter som Billy Anderson (Melvins, Sleep) og Steve Albini (PJ Harvey, Nirvana), kunstner Morten Traavik og dikter Nils Christian Moe-Repstad og forfatter og grunnlegger av musikkstedet The Quietus John Doran på en månedslang “spoken word”-turné i England. Albumet The Gospel ble stemt frem som årets album 2016 av The Quietus, og var også nominert til Årets Rock og Årets Album under Spellemann det året. Kjetil har god erfaring med stumfilmmusikk. Han har gjestet Stumfilmdager i Tromsø flere ganger, og har komponert og fremført musikk til filmer som DIE NIBELUNGEN, FAUST og DR. CALIGARIS KABINETT.

Karin Park | Synth, vokal

Etter flere album har Karin Park etablert seg som en tung aktør på den norske elektronikascenen, men hun våger seg stadig ut i nye territorier. Hun har turnert flittig i Europa og er kjent for sine uforglemmelige konserter. Hennes musikk trenger dypere og dypere ned i den atmosfæriske mørke jorden for hvert år som går, der hun sår tunge beats og tekster om livets berg-og-dal-bane med poppete melodier og fengende refreng. Essensen i hennes artistgjerning er konstant: en unik evne til å berøre lytteren med den hun er, og det hun står for. Karin Park har, sammen med Årabrot, spilt til DIE NIBELUNGEN under Stumfilmdager i Tromsø i 2016.

Ekaterina Okhaminskaya | Cello

Russisk deltager i prosjektet med brei erfaring innen klassisk musikk. Utdannet som cellist på konservatoriet i Petrozavodsk i 2012. Siden studietiden har hun samarbeidet aktivt med musikinstitusjonene i Nordvest-Russland, og spilt med diverse orkestrene i Norge, Finland og USA. Per dags dato jobber Ekaterina som leder og konsertmester for cello-gruppen til Murmansk Philharmonic Orkestra og har et eget ensemble: «Legkie Ludi».

Sondre A. Kleven | Saxofon

Sondre A. Kleven er utdannet saxofonist og dirigent ved musikkonservatoriet i Tromsø (UiT – Norges arktiske universitet). Høsten 2019 fullførte han sin mastergrad i utøvende saxofon ved konservatoriet i Tromsø. Han leder sitt eget jazzfusion-band kalt Sondre Kleven Quintet der han komponerer og arrangerer musikk selv, og han leder også bandet Aurora Concept som baserer seg på nordnorsk jazz. Han har vært aktuell på flere scener og festivaler rundt om i landet, bl.a. Nordland Musikkfestuke, Chrisfestivalen, Tromsø Jazzfestival, Elijazzen og Bodø Jazz Open. Kleven har vært tilknyttet flere ulike band og artister som Nils Petter Molvær, Marian Aas Hansen, Hanne Sørvaag, Knut Anders Sørum, Tromsø Storband og Nordnorsk Ungdomsstorband. Kleven dirigerer også korene Aurora Borealis og Tromsø Arbeiderforenings Mandskor.

Live musikk – fra tre forskjellige steder!

På grunn av pågående restriksjoner knyttet til utenlandsreiser vil musikerne i bandet delta i konserten fra hvert sitt hjemsted. Sondre A. Kleven vil være til stede på Verdensteatret, mens Ekaterina Okhraminskaya spiller fra Murmansk, og Karin Park og bandleder Kjetil Nernes vil spille live fra sitt studio i hjembygda Djura i Dalarna i Sverige. Verdensteatret ble bygget for å bringe verden til Tromsø og under denne filmkonserten revitaliseres dette formålet for alvor! Gjør deg klar for en særegen og fascinerende konsertopplevelse som knytter film, musikere og publikum sammen på en unik måte!

Bilde: Musikerne fremførte forestillingen for første gang på Verdensteatret under TIFF 2020. Fra venstre Ekaterina Okhraminskaya, Karin Park, Kjetil Nernes og Sondre A. Kleven. Foto: Mats Gangvik

BILLETTER

Ordinær: kr. 260,-

Student/Honnør/Medlem*: kr. 180,-

FESTIVALPASS STUMFILMDAGER

Ordinær: kr. 500,-

Student/Honnør/Medlem*: kr. 400,-

* Medlem ved Verdensteatret Cinematek, Tromsø Filmklubb eller Tromsø Barnefilmklubb. Medlemsbevis må fremvises ved validering av billett/festivalpass.

MERK: I tråd med de nasjonale retningslinjer for smittevern på kulturarrangementer opererer Verdensteatret med en maks kapasitet på 100 publikummere i kinosalen på alle forestillinger.

Tidligere visninger:

  • torsdag 22.04.21 Kl. 20:30