Buena Vista Social Club

Buena Vista Social Club

Regi:
Wim Wenders
Lengde:
1t 41m
År:
1999
Originaltittel:
Buena Vista Social Club
Medvirkende:
Ry Cooder, Medlemmene av Buena Vista Social Club
Distribusjon:
NFK
Tilhører tema:
Musikkfilm, Tromsø Filmklubb

Den legendariske tyske regissøren Wim Wenders (Alice in den Städten, Paris Texas, Der Himmel Über Berlin osv) lagde denne dokumentaren om supergitaristen Ry Cooder (som har spilt med Taj Majhal, Rolling Stones, Van Morrison, Captain Beefheart og en hel rekke andre artister og band) og hans reise til Cuba for å samle inspirasjon.

På Cuba fikk Cooder høre om musikkrestauranten BUENA VISTA SOCIAL CLUB, hvor cubanske stjernemusikere tidligere opptrådte. Cooder tar på seg oppdraget med å samle gamlegutta til en siste vals, og jammen viser det seg at pensjonistene fortsatt både kan og vil spille.

Med en kapasitet som Wenders bak kamera, en musiker i verdensklasse som Cooder som oppdagelsesreisende i Cubas musikalske historie og en ansamling veteranmusikere med sjarm nok til å smelte polarisen fortere enn Al Gore rekker å si ”powerpointforelesning”, måtte resultatet bli bra. BUENA VISTA SOCIAL CLUB ble da også en internasjonal kjempesuksess, både som film og på plate.

Filmen har vunnet en rekke priser, og ble sågar nominert til Oscar som beste dokumentar (ble vunnet av One Day in September), og bidro utvilsomt til å øke interessen for cubansk musikk verden over.

- Ronny Bratten