Budbringeren [35mm] / med regissørbesøk

Budbringeren [35mm] / med regissørbesøk

Regi:
Pål Sletaune
Lengde:
1t 23min
År:
1997
Medvirkende:
Robert Skjærstad, Andrine Sæther, Bjørn Sundquist, Per Egil Aske, Henriette Steenstrup, Eli Anne Linnestad, Trond Høvik
Land:
Norge
Språk:
Norsk
Distribusjon:
Nasjonalbiblioteket

Pål Sletaunes særegne spillefilmdebut BUDBRINGEREN fyller 25 år! Verdensteatret feirer med å invitere til en spesialvisning av filmen på Cinemateket, med regissør Sletaune til stede for å presentere filmen!

Roy er en sjaskete postmann med tvilsom yrkesetikk, et likegyldig forhold til personlig hygiene og en egen evne til å befinne seg på feil sted til feil tid. En dag ser han en ung kvinne glemme nøkkelknippet sitt i postkassa. Han rapper nøklene og begynner å snoke rundt i leiligheten hennes. Dette innleder en voyeur-preget forelskelse, men fører også til at han kommer i kontakt med tvilsomme skikkelser i Oslos underverden.

Budbringeren er noe så sjelden som en hylende morsom og helstøpt norsk komedie. Samtidig er det langt fra bajas-fakter Pål Sletaune driver med i debutfilmen sin; han viser seg her som en meget stilsikker regissør med en skarp og ironisk observasjonsevne og en velutviklet sans for svart humor.

Filmen vises fra en flott 35mm kopi fra Nasjonalbibliotekets arkiv.

Pål Sletaune vil være til stede og presentere filmen, samt delta i en samtale etter visningen med programsjef ved Cinemateket, John-Kristian Dalseth.

Pål Sletaune er en av Norges mest anerkjente manusforfattere og regissører. Han vant flere priser både nasjonalt og internasjonalt med sine kortfilmer før han debuterte som spillefilmregissør med Budbringeren i 1997. Filmen ble svært godt mottatt av norsk presse og publikum og fikk også mye anerkjennelse i utlandet. Den ble vist på flere av verdens største filmfestivaler og vant priser ved blant andre filmfestivalene i Cannes, Tokyo og Stockholm. Den gjorde også storeslem ved Amandautdelingen hvor den vant priser for årets film, årets mannlige skuespiller og årets kvinnelige skuespiller. Sletaune har senere skrevet og regissert filmene Amatørene (2001), Naboer (2005) og Babycall (2011). Han står også bak NRK-serien 22. juli (2020) som blant annet ga ham Gullruten for beste regi og Fritt Ords Honnør pris.

Skuespillerne Eli Anne Linnestad og Robert Skjærstad sammen med regissør Pål Sletaune under Amanda-utdelingen i 1997, hvor alle vant hver sin pris. Foto: Øyvind Sætre

Tidligere visninger:

  • torsdag 24.11.22 Kl. 20:15