Broen (The Bridge) Se trailer

Broen (The Bridge)

Regi:
Bernhard Wicki
Lengde:
1t 43m
År:
1959
Originaltittel:
Die Brücke
Medvirkende:
Folker Bohnet, Fritz Wepper
Land:
Vest-Tyskland
Språk:
Tysk og engelsk, engelsk tekst
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Filmen bygger på faktiske hendelser opplevd av Gregor Dorfmeister, som skrev romanen filmen bygger på. 

Andre verdenskrig er inne i sine siste dager. Adolf Hitler har mobilisert alt som kan krype og gå av menn, unge som gamle, til forsvar av sitt døende tusenårsrike. I en liten landsby møter vi en gjeng unggutter, som fulle av patriotisme (og naivitet) blir innkalt til å forsvare landsbyen mot de fremrykkende amerikanske troppene.

Læreren deres ber den lokale kommandøren om å beskytte ungguttene så godt han kan og kommandanten setter guttene til å forsvare en bro helt uten strategisk betydning, som uansett skal sprenges. Men i de kaotiske dagene i krigens sluttfase ender guttene med å forsvare denne ubetydelige broen mens den ene etter den andre av dem faller for de amerikanske styrkene.

Filmen bygger på faktiske hendelser opplevd av Gregor Dorfmeister, som skrev romanen filmen bygger på. Da filmen kom i 1959 var krigen friskt i minne for de fleste tyskere og Vest-Tyskland hadde gjenopprettet sitt militære forsvar bare noen få år før. Den traff en nerve i befolkningen, med sin skildring av krigens meningsløse absurditeter og ble også nominert til Oscar i 1960 for beste utenlandske film.

Odd-Arild Knutsen

Trivia: I filmen møter vi den unge skuespilleren Fritz Wepper som Albert. Wepper er nok for oss nordmenn mest kjent i sin rolle som Derricks trofaste makker Harry Klein!

Medlemskap og billetter til filmklubbens visninger kjøpes i døra.

Tidligere visninger:

  • lørdag 01.04.17 Kl. 15:00