Broen over Kwai

Broen over Kwai

Tilhører tema:
Torsdagsfilmen

Nyrestaurert Kwai, fabelaktig film i strålende digital 4k-versjon!

Broen over Kwai regnes av mange som det en av de aller beste krigsfilmene som er laget. Den fikk da også alle de sentrale Oscar-statuettene det året. Ikke minst var filmen en triumf for Alec Guinness i hovedrollen og regissøren David Lean.

Filmen er løselig basert på historien om allierte krigsfanger som av japanerne blir tvunget av den japanske krigsmakten til å bygge en jernbanebro over elva Kwai midt inne i Burmas jungel. Etter skarpe konfrontasjoner mellom fangeleirens brutale sjef oberst Saito og krigsfangenes steile leder oberst Nicholson (Guinness) oppstår en situasjon der de britiske fangene under hans ledelse kommer til å legge all sin ære i å få fiendens bro ferdig bygget. Krigen i jungelen får utvikle seg like mye som et karakterdrama som gjennom den ytre handlingen. David Lean kraftfulle grep om filmfortellingen og varmen og nyansene i karakterfremstillingen gjør Broen over Kwai til en av de store storfilmene i alle begrepets betydninger.

Filmens signaturmelodi, plystret av de utkjørte britiske krigsfangene når de marsjerer inn i fangeleiren, ble en utvilsom landeplage og også en av de mange slående detaljene som bidrar til å gjøre dette til en av de minneverdige filmene fra femtitallet. Filmen presenteres nyrestauret i 4k, det beste digitale formatet som kan vises på kino i dag.