BRIEF ENCOUNTER

BRIEF ENCOUNTER

Regi:
David Lean
Lengde:
1t 27m
År:
1945
Medvirkende:
Celia Johnson, Trevor Howard, Stanley Holloway
Land:
Storbritannia
Språk:
Engelsk (utekstet)
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

Dette er et av de absolutte høydepunktene i den britiske filmhistorien: en stille og vakker film om forbudt kjærlighet.

Laura Jesson (Celia Johnson) har vært lykkelig gift i mange år. Hun bor i en villa og hver torsdag drar hun inn til byen for å gjøre ukas innkjøp og kanskje få med seg en matiné-forestilling på kino. En ettermiddag drikker hun en kopp te på stasjonen og får et rusk i øyet. En ung lege som befinner seg i nærheten hjelper henne. Neste torsdag møtes de igjen ved ren tilfeldighet, men begge blir gledelig overrasket over møtet og tilbringer resten av dagen sammen. Etter dette møtes de to hver torsdag. Laura kan først ikke helt tro hva som har hendt. «I’m an ordinary woman. I didn’t believe such violent things could happen to ordinary people» – og hun lider alvorlige kvaler. Men likevel fortsetter de å møtes.

Filmet i nydelig svart-hvitt og med musikk av Rachmaninov, er dette en av de mest finstemte, levende og rørende kjærlighetsfilmene som finnes. Samspillet mellom Celia Johnson og Trevor Howard er legendarisk, og filmen har ikke tapt noe av sin glans med årene. Filmen ble innspilt i 1944 og kom på kino rett etter at krigen var over, der den traff et kinopublikum som elsket kombinasjonen av hverdagsdrama og store følelser.

Ikke minst fungerer filmen godt på grunn av det fantastiske samspillet mellom Celia Johnson og Trevor Howard, men mye skal også tilskrives manusforfatteren Noel Coward. De færreste har samme evne som Coward til å få tilskuerne til å kjenne seg igjen i det som skjer på lerretet. Hele fjorten av hans teaterstykker er blitt filmatisert, første gang var det Alfred Hitchcock som stod for regien med Easy Virtue (1927).

BRIEF ENCOUNTER ble David Leans gjennombruddsfilm, som han fulgte opp med to Dickens-filmatiseringer: Great Expectations (1946) og Oliver Twist (1948). Senere gjorde han storfilmer som Broen over Kwai (1957), Lawrence of Arabia (1962) og Doctor Zhivago (1965), i tillegg til A Passage to India (1984) på slutten av sitt liv.

Merk: filmen vises uten undertekster.

Tidligere visninger:

  • mandag 08.04.19 Kl. 18:30
  • tirsdag 09.04.19 Kl. 18:30