Breaking the Waves

Breaking the Waves

Regi:
Lars von Trier
Lengde:
2t 39min
År:
1996
Manus:
Lars von Trier og Peter Asmussen
Medvirkende:
Emily Watson, Stellan Skarsgård, Katrin Cartlidge, Jean-Marc Barr, Adrian Rawlins, Udo Kier
Land:
Danmark, Nederland, Sverige, Norge, Frankrike
Språk:
Engelsk (norsk tekst)
Aldersgrense:
15 år
Distribusjon:
Nasjonalbiblioteket
Tilhører tema:
Filosofisk filmklubb

Lars von Triers svimlende epos om den store kjærligheten.

Bess er en sjenert ung kvinne som bor i en liten skotsk kystby hvor religion og gamle tradisjoner utgjør den overordnende makten. Jan er oljeriggarbeider, og når han og Bess møtes faller de fullstendig for hverandre. De lever et idyllisk liv hvor Jan lærer Bess om gleden og nytelsen fra sex, og ingenting ser ut til å kunne gå galt. Men idyllen forsvinner når Jan blir tvunget til å returnere til sjøs for en lengre periode. Til å begynne med virker det som Bess kan klare å komme seg gjennom tiden Jan er på sjøen, men etter hvert klarer hun ikke å tenke på annet enn seg selv og ber til Gud om Jans umiddelbare retur. Hennes ønske blir oppfylt når Jan kommer ut for en ulykke og blir lam fra hodet og ned. Bess er overbevist om at hennes bønner forårsaket Jans ulykke, og hun er villig til å gjøre hva enn det måtte være for at ting skal bli godt igjen.

Breaking the waves skapte store bølger da den kom og mange beskylte Trier for å være reaksjonær, og for hans fremstilling av kvinneskikkelsen Bess, som ofrer seg for sin mann.

Breaking the Waves er Lars von Triers sjette spillefilm og den første i hans Golden Heart-trilogi ellers bestående av Idiotene og Dancer in the Dark. Filmen har klare trekk fra Dogme 95, et filmkonsept som ble presentert på Cannes filmfestival i 1995 av Lars von Trier og Thomas Vinterberg som en motvekt til den kommersielle filmen, men den bryter med flere av de reglene Trier og Vinterberg selv postulerte.

Sivert Vorren, masterstudent i filosofi ved UiT, vil holde en innledning før filmen.

Tidligere visninger:

  • onsdag 07.12.22 Kl. 17:45