Born in Flames m/ innledning

Born in Flames m/ innledning

Regi:
Lizzie Borden
Lengde:
1t 20min
År:
1983
Manus:
Ed Bowes og Lizzie Borden
Medvirkende:
Honey, Adele Bertei, Jeanne Satterfield, Flo Kennedy, Pat Murphy, Kathryn Bigelow
Land:
USA
Språk:
Engelsk (utekstet)
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

Born in Flames er en ikonisk undergrunnsklassiker fra den alternative scenen i New York på det tidlige 80-tallet.

Et politisk sci-fi-drama, eller «en filmatisk Molotov-cocktail», som den også har blitt kalt, hensatt til et dystopisk, fremtidig New York, hvor ulike kvinner gir uttrykk for sin misnøye med et samfunn som fortsatt er patriarkalsk, selv etter en fredelig revolusjon som skulle bringe likestilling. Filmen akkompagneres av tittellåten til The Red Krayola, mens filmen følger to feministgrupper som utformer strategier, debatterer, bevæpner seg og danner en kvinnehær.

Born in Flames er en ukonvensjonell film som kombinerer dokumentariske elementer med dramatiske scener på en fri, nærmest essayistisk måte, gjort med en tidsriktig NYC punk-attitude. Filmen er laget på lavbudsjett over en periode på fem år, og står som et ruvende eksempel på en uttalt feministisk, uavhengig film.

Da Anthology Film Archives viste en ny kopi av filmen i 2016, skrev The New Yorker om «den frie, intense og spontane kreativiteten» som preger filmen, og som er totalt fraværende hos de av dagens filmskapere som har politiske intensjoner med filmene sine.

Kopien som vises er restaurert av Anthology Film Archive, med støtte fra the Hollywood Foreign Press Association og the Film Foundation.

Sarah Schipschack, kinomaskinist på Verdensteatret, vil holde en innledning før filmen.

Merk: Filmen vises uten norske undertekster.

Tidligere visninger:

  • torsdag 02.03.23 Kl. 18:30