Blikktrommen Se trailer

Blikktrommen

Regi:
Volker Schlöndorff
Lengde:
2 timer, 42 min.
År:
1979
Originaltittel:
DIE BLECHTROMMEL
Medvirkende:
David Bennent, Mario Adorf, Angela Winkler, Daniel Olbrychski, Katharina Thalbach
Land:
Vest-Tyskland
Språk:
Tysk, italiensk, hebraisk m.fl. (engelsk tekst)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Our kind must never sit in the audience.

BLIKKTROMMEN er historien om Oskar Matzerath, basert på Günther Grass' surrealistiske roman ved samme navn. Filmen beskriver to tiår i Danzigs historie, i en periode hvor den omstridte byen slites mellom gryende nazisme og økende konflikter mellom byens polske og tyske befolkning.

Oskar fødes inn i en evig sirkel av dobbeltmoral og hykleri, og gjennomskuer fra første stund de voksnes løgner og fortielser. Han nekter å bli en del av de voksnes verden, og bestemmer seg på sin treårsdag ganske enkelt for å slutte å vokse. Til samme treårsdag får han også en blikktromme i gave, en tromme han aldri gir slipp på. Med trommen og et skingrende skrik som forsvarsvåpen møter Oskar fremveksten av Det Tredje Riket, invasjonen av Polen, Holocaust og det hyklerske etterkrigs-Europa.

Filmen delte Gullpalmen med Apokalypse nå! i Cannes i 1979, og fikk Oscar for beste utenlandske film samme år.

Filmen vises som en del av vårt tema om NEUER DEUTSCHER FILM.

Tekst: Anna Sollied Møller, Tromsø Filmklubb

Trivia: I filmen er det en scene der 11 år gamle Bennent, som spilte Oskar, slikker navlen til en 16 år gammel jente som spilles av Katharina Thalbach (hun var 24 år da filmen ble spilt inn). Etterpå simulerer han oralsex på henne. Denne scenen har ført til at filmen har blitt forbudt i enkelte steder på bakgrunn av anklagelser om barneporno.

Medlemskap og billetter til filmklubbens visninger kjøpes i døra.

Tidligere visninger:

  • onsdag 13.04.16 Kl. 21:00