Blå

Blå

Regi:
Krzysztof Kieślowski
Lengde:
1t 38m
År:
1993
Originaltittel:
Trois couleurs: Bleu
Medvirkende:
Juliette Binoche, Benoît Régent, Florence Pernel, Charlotte Véry, Hélène Vincent
Land:
Frankrike
Språk:
Fransk (norsk tekst)
Distribusjon:
Another World Entertainment

BLÅ er den første filmen i Krzysztof Kieslowskis hyllede trilogi "Tre Farger", som nå lanseres på nytt i prima kinokvalitet.

BLÅ fikk en fantastisk mottagelse av norsk presse, og ble sett av svært mange på norske kinoer. Filmen satte Kieslowskis navn for alvor på det europeiske filmkartet, etter at han var blitt kjent for en del av publikum med Veronikas to liv – en annen klassiker vi viser på Verdensteatret denne måneden. Blå var også Juliette Binoches definitive gjennombrudd.

Nettstedet Montages.no kåret “fargetrilogien” Blå (1993), Hvit (1994) og Rød (1994) samlet sett til 90-tallets tredje beste film: «Det er naturlig å regne de tre filmene som ett enhetlig verk, derav fellesplasseringen på listen. Utgangspunktet for Tre farger-trilogien er utforskningen av de politiske idealene i det franske flagget – blått for frihet, hvitt for likhet og rødt for brorskap – ofte med en viss grad av distanse eller problematisering. I Blå møter vi Julie (Juliette Binoche) som tar avstand fra alle menneskelige forbindelser etter at hun mister både datteren og sin berømte komponistmann i en bilulykke, en slags syrlig form for ‘frihet’ som ikke fungerer i lengden. I Hvit er det den forsmådde polakken Karol Karol (Zbigniew Zamachowski) som ønsker å gjenopprette balanse (‘likhet’) i livet sitt etter at han avvises av sin franske kjæreste Dominique (Julie Delpy). I Rød etableres allianser (‘brorskap’) mellom flere rollefigurer som tilsynelatende har lite til felles, spesielt forholdet mellom modellen Valentine (Irène Jacob) og den pensjonerte dommeren Joseph (Jean-Louis Trintignant).»

Tidligere visninger:

  • tirsdag 12.09.17 Kl. 19:00
  • onsdag 13.09.17 Kl. 19:00
  • fredag 15.09.17 Kl. 13:00