BIKUBENS ÅND

BIKUBENS ÅND

Regi:
Víctor Erice
Lengde:
1t 37 min
År:
1973
Originaltittel:
El Spíritu De La Colmena
Medvirkende:
Fernando Fernán Gómez, Teresa Gimpera, Ana Torrent, Isabel Tellería
Land:
Spania
Språk:
Spansk tale, engelske undertekster
Aldersgrense:
12 år
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Om du er hans venn, kan du snakke med ham når du vil. Bare lukk øynene og rop på ham.

Like etter den spanske borgerkrigens slutt ankommer en omreisende kinomaskinist en fattig landsby i Catalonia. Han viser James Whales Frankenstein (1931) for innbyggerne. Den seks år gamle Ana blir traumatisert av bildene på lerretet, og får tanker om livet og døden. Vi følger Ana og hennes søster, Isabel, både i hjemmet og på skolen, og får et innblikk i Anas fantasifulle indre verden.

Bikubens ånd kom ut i 1973, på tampen av diktator Francos 36 år lange styre i Spania, som endte i 1975. Regissør Victor Erice kritiserte Francos regime gjennom bruk av symbolikk i filmen, og klarte på denne måten å unngå den strenge sensuren i landet. Filmen ble godt mottatt av kritikere og vant hovedprisen under filmfestivalen i San Sebastián, men enkelte publikummere ble rastløse av filmens bedagelige tempo.

I ettertid har filmen blitt anerkjent som en av de viktigste filmene i Spansk filmhistorie, og har blant annet vært en viktig inspirasjonskilde for filmskaperen Guillermo del Toro. Den er full av vakre bilder fra den spanske landsbygda og glitrende skuespill av den da sju år gamle Teresa Gimpera. Filmen minner oss om hvordan det er å se verden fra et barns perspektiv, samtidig som den formidler en skarp kritikk av Spania under Francos styre.

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter kjøpes på filmklubben sine nettsider.

Tidligere visninger:

  • lørdag 09.10.21 Kl. 15:00