BEFRIELSENS TID Se trailer

BEFRIELSENS TID

Regi:
Roberto Rossellini
Lengde:
2t
År:
1946
Originaltittel:
Paisan
Medvirkende:
Carmela Sazio, Robert Van Loon, Dots Johnson, Alfonsino, Maria Michi
Land:
Italia
Språk:
Italiensk, engelsk tekst
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

PAISAN er satt sammen av seks korte historier fra forskjellige deler av den allierte invasjonen av Italia fra 1943 og fram til krigens slutt i 1945.

Regissør Roberto Rossellini hadde hatt stor suksess med Rom, åpen by, og fikk dermed internasjonal støtte til å lage flere filmer. PAISAN ble den andre filmen i det som regnes som Rossellinis neorealistiske trilogi, med Tyskland, anno null som den tredje. Rossellini lot seks manusforfattere skrive hvert sitt kapittel men redigerte historiene selv, i noen tilfeller i løpet av filmingen. I kapitlet fra Sicilia valgte han å forkaste hele manuset.

Filmen ble mottatt med stormende jubel fra kritikerne, og ble holdt fram som kanskje det beste Rossellini hadde prestert, og som en triumf for hele den neorealistiske bevegelsen. Filmingen og kapittelinndelingen gir filmen et preg av fordums nyheter på kino, a la den norske Filmavisen. Hvert kapittel forteller en enkel historie, og nettopp enkelheten gjør at det føles ekte, som om kameraet bare fanger opp noe som virkelig skjer. PAISAN er et glimrende eksempel på den neorealistiske stilen, og hva en dyktig regissør kan oppnå med den.

Bjarne Husabø

Trivia: En av de seks manusforfatterne og assisterende regissør var unge Federico Fellini, som etter hvert ble en av de mest kjente manusforfatterne og regissørene i verden. Man kan se ham i scene III, Roma, hvor han er en del av gruppen som ber om vann.

Medlemskap og billetter til filmklubbens visninger kjøpes i døra.

Tidligere visninger:

  • onsdag 23.11.16 Kl. 21:00