Barry Lyndon

Barry Lyndon

Regi:
Stanley Kubrick
Lengde:
3t 5min
År:
1975
Manus:
Stanley Kubrick (basert på William Makepeace Thackerays bok)
Medvirkende:
Ryan O'Neal, Marisa Berenson, Patrick Magee, Hardy Krüger
Land:
Storbritannia, USA
Språk:
Engelsk (utekstet)
Aldersgrense:
12 år
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

En visuelt overdådig skildring av Barry Lyndons «rise and fall».

I Barry Lyndon møter vi Ryan O’Neal som overbevisende spiller den nesten usmakelige karrierejegeren som vrir seg rundt i Europa på leting etter ære, gull og berømmelse, og som faller desto dypere når enden nærmer seg.

Filmen begynner i Irland, der unge Redmond Barry i all beskjedenhet forelsker seg i yppige Nora. Men Redmond og Nora var ikke bestemt for hverandre, i stedet velger Noras familie en kaptein i regimentet for henne. Redmond blir rasende av sjalusi, og krever en duell. Duellen blir fikset til Redmonds fordel, slik at han må rømme Irland. Slik starter hans lange marsj gjennom et 1700-talls-Europa i krig, mot en eventyrlig tilværelse som lord og en ny identitet som Barry Lyndon. Barry får dyre vaner, og et enormt behov for å bli akseptert i det gode selskap. Men alle, inkludert Barry, vet at hans status er kjøpt, ikke arvet.

Mer enn personskildring og handling er det tidsbildet og miljøtegningen som opptar Kubrick. Distansert, nærmest kynisk, beskrives et strebersk overklassemiljø uten moralsk ryggrad. Det pessimistiske menneskesynet står i kontrast til de vakre, teknisk perfekte totalbildene av interiør og landskap, basert på Kubricks omfattende research på datidens malerier. Den innovative lyssettingen, til dels med lite annet lys enn tidsriktige stearinglys, er også med på å plassere filmen langt unna ethvert glorete kostymedrama.

Filmen vises med en intermission på fem minutter etter første akt.

Merk: filmen vises uten norske undertekster.

Tidligere visninger:

  • onsdag 16.11.22 Kl. 17:30
  • søndag 20.11.22 Kl. 20:15
  • tirsdag 22.11.22 Kl. 20:30