Barnefilmklubben: Småen / Live: Kjetil Schjander Luhr & Michael Barett Donovan

Barnefilmklubben: Småen / Live: Kjetil Schjander Luhr & Michael Barett Donovan

Regi:
Charlie Chaplin
Lengde:
1t 8 min
År:
1921
Originaltittel:
The Kid
Medvirkende:
Charles Chaplin, Edna Purviance, Jackie Coogan
Musikk:
Live: Kjetil Schjander Luhr & Michael Barett Donovan
Land:
USA
Språk:
Stumfilm

Kom og opplev Charlie Chaplins klassiker Småen med live musikk! Dette mesterverket fra 1921 vil få deg til å le og kanskje også felle noen tårer. 

I Småen spiller Charlie Chaplin Landstrykeren, som finner et forlatt barn - den titulære Småen - i en bakgate. Den godhjertede Landstrykeren finner også lappen det forlatte barnets mor la igjen hos ham, hvor det står «Vennligst elsk og ta vare på dette foreldreløse barnet». Så begynner et usannsynlig vennskap mellom de to, og ettersom babyen blir en liten gutt, er han både Landstrykerens adoptivsønn og hans sidekick. Selv om de har lite å leve på, er de likevel glade. I mellomtiden har moren til Småen ombestemt seg, og nå en velstående skuespillerinne, forsøker hun å finne tilbake sønnen sin. Og etter en rekke tilfeldige møter, innser moren at ungen virkelig er hennes sønn.

Kritikerrost så snart den ble utgitt, og senere ansett som en av de største stumfilmene som noen gang er laget, er Småen et av Charlie Chaplins mest personlige verk. Jack Coogan, barneskuespilleren som spiller Småen, var en åpenbaring og ble senere en vaudeville-artist. Chaplin og Coogans bånd er tydelig på skjermen, og det har blitt sagt at det bare ble forsterket av det faktum at Chaplin nettopp hadde mistet sin førstefødte baby før produksjonen startet.

I desember 2021 var det nøyaktig 100 år siden premieren på Charlie Chaplins The Kid. I et lite, åpent vindu i koronahøsten fikk Cinemateket i Oslo markert dagen med en visning, med nyskrevet musikk av Kjetil Schjander Luhr, framført av Luhr og fiolinist Håkon Aase i salen på Filmens Hus. I Tromsø er Aase byttet ut med Buster Sledge-fiolinist Michael Barrett Donovan. 

OM MUSIKERNE:

Kjetil Schjander Luhr er komponist, pianist og lyddesigner. I tillegg til arbeid for film, tv og teater har han vært fast stumfilmmusiker ved Cinemateket i Oslo siden 2001. Siden 2018 har han vært en sentral kunstnerisk bidragsyter under Cinemateket i Oslos egen stumfilmfestival, der han med sitt stumfilmensemble blant annet har skrevet og framført ny musikk til store klassikere som Sunrise, Metropolis og The Kid. Under Luhrs ledelse får filmene en musikalsk drakt som favner både 20-tallets musikalske klisjeer og inspirasjon, så vel som stilarter og teknikker fra nyere filmhistorie. I Luhrs filmmusikalske univers er det likevel alltid historiefortellingen og filmens egne premisser som har forrang — målet er et lydspor som får deg til å glemme at filmen er stum.


Felespiller Michael Barrett Donovan levde som musiker i New York City og tok en mastergrad i klassisk komposisjon mens han turnerte med et Grateful Dead-hyllestband. Etter at han flytta til Norge ble han med i bandet Buster Sledge.

BILLETTER/FESTIVALPASS TIL STUMFILMDAGER 2022

Enkeltforestillinger: kr. 270,- (ordinær) / kr. 190,- (student/honnør/medlem*)

Festivalpass: kr. 525,- (ordinær) / kr. 425,- (student/honnør/medlem*)

* Medlem på Verdensteatret Cinemateket eller filmklubb.

Kjøp ditt festivalpass her!

Ta med en venn!

Tidligere visninger:

  • lørdag 30.04.22 Kl. 12:00