BAK DEN RØDE LYKTEN [35mm]

BAK DEN RØDE LYKTEN [35mm]

Regi:
Zhang Yimou
Lengde:
2t 5m
År:
1991
Originaltittel:
Dahong denglong gaogao gua
Manus:
Ni Zhen
Medvirkende:
Cao Cuigfeng, Gong Li, Ding Weimin, Kong Li, Ma Jingwu, Cui Zhigang
Land:
Kina
Språk:
Mandarin (norsk tekst)
Distribusjon:
Nasjonalbiblioteket
Tilhører tema:
Månedens klassiker

Kina 1920. 19 år gamle Songlian forlater sin familie for å bli den fjerde og yngste hustruen til den velstående og mektige Chen Zuoqian. Hver konkubine tildeles sine egne tjenere og sin egen fløy av huset. I den fløyen hvor husbonden velger å tilbringe natten tennes den røde lykten som en seiersfakkel til ære for den heldige.

Songlian er ung og vakker og det er ikke til å undres over at det lyser rødt fra hennes kvarter hver natt den første tiden. Men når hvetebrødsdagene er over kastes hun inn i en desperat kamp om oppmerksomhet og privilegier med sine tre konkurrenter. Det blir et iskaldt maktspill som gjennom fire årstider utvikler seg mot en uunngåelig katastrofe.

Filmen omhandler i likhet med Zhang Yimous tidligere filmer Rødt Korn og Ju Dou, en ung kvinne gift med en eldre mann, som kjemper for å overleve i et samfunn definert av en undertrykkende patriarkalsk tradisjon. Som i Ju Dou og Rødt Korn er det Gong Li som spiller hovedrollen.

Zhang Yimou selv er utdannet filmfotograf. Hans bakgrunn er tydelig i alle hans filmer, med sterk vektlegging av det visuelle. BAK DEN RØDE LYKTEN vant Sølvløven og kritikerprisen i Venezia, BAFTA for beste utenlandske film og ble nominert til Oscar i samme kategori. Filmen må absolutt oppleves på det store lerret og vi viser den fra lekkert 35mm format.

Omtalen er basert på en tekst fra Trondheim Filmklubb

Tidligere visninger:

  • tirsdag 24.09.19 Kl. 18:30
  • søndag 29.09.19 Kl. 21:00