Arsenal / Live: ATTAN

Arsenal / Live: ATTAN

Regi:
Oleksandr Dovzhenko
Lengde:
1t 25min
År:
1929
Manus:
Aleksandr Dovzhenko
Medvirkende:
Semyon Svashenko, Georgi Khorkov, Amvrosi Buchma
Land:
Sovjetunionen
Språk:
Russisk (engelsk tekst)
Tilhører tema:
Stumfilmdager 2023

Den sovjetiske stumfilmen Arsenal, laget av den ukrainske regissøren Oleksandr Dovzjenko, tar oss med til januaropprøret i Kyiv i 1918 og viser krigens ødeleggende krefter.

Filmen begynner i kjølvannet av første verdenskrig, og vi møter sultne kvinner og barn i en avfolket landsby. Folk går og står som levende skygger i den utarmede bygda. Bønder dør mens de prøver å få liv i den golde jorda. Det oppstår en streik hvor helten i filmen, en soldat som nylig har kommet tilbake fra krigen, støtter bolsjevikene mot det ukrainske parlamentet.

Stilen til filmen er tydelig propagandistisk med en rekke ukrainske symboler, samtidig som den synliggjør konfliktene som eksisterte mellom ukrainske nasjonalister og Sovjetunionens statsmakt. Dette er noe som føles relevant i dag i forbindelse med krigen mellom Russland og Ukraina, og gjør dette til en svært komplisert, men også interessant film å vise for å synliggjøre spenningene som har vært mellom Ukraina og Kreml over lang tid.ATTAN

Metallbandet ATTAN beskriver seg selv som «lyden av et folk som suger margen ut av sitt eget bein». Både visuelt og lydmessig levner de minst mulig rom for publikum til å trekke pusten. Høsten 2018 kom de med debutalbumet "End of" til unison hyllest fra anmeldere i inn- og utland.

ATTAN består av vokalist Remi Semshaug Langseth, trommeslager Aleksander Ralla Vilnes, bassist Fritz Ragnvald Rimala Pettersen, gitarist Bjørn Are Johansen og gitarist Mathis Ståle Mathisen.

I forbindelse med stumfilmkonserten, har de med seg artistene Nikolai Olshansky og Tomas Järmyr.

Nikolai Olshansky er en av de beste representantene for den nye generasjonen av russiske jazzmusikere fra Severomorsk i Murmansk-regionen. Som profesjonell musiker (kontrabass, bassgitar) og komponist med lang erfaring med å opptre i flere ensembler, har Nikolai delt scene med mange kjente musikere rundt om i verden som eksperimenterer med ulike musikkstiler.

Tomas Järmyr er en dyktig trommeslager og var medlem av rockbandet Motorpsycho 2017-2023.

Tidligere visninger:

  • torsdag 20.04.23 Kl. 21:00