Ingmar Bergman 100 år: Ansikt mot ansikt

Ingmar Bergman 100 år: Ansikt mot ansikt

Regi:
Ingmar Bergman
Lengde:
2t 57m
År:
1976
Originaltittel:
Ansikte mot ansikte
Manus:
Ingmar Bergman
Medvirkende:
Liv Ullmann, Erland Josephson, Aino Taube
Land:
Sverige
Språk:
Svensk (utekstet)
Tilhører tema:
Ingmar Bergman 100 år

En av Ingmar Bergmans mest bortgjemte filmer, på tross av Oscar-nominasjoner til både Bergman og hovedrolleinnehaver Liv Ullmann.

Ansikt mot ansikt er en tidvis surrealistisk film om en psykiater som – ironisk nok – plages av psykisk sykdom. Dr. Jenny Isaksson (Ullmann) er gift med en annen psykiater, de er begge vellykkede i jobbsammenheng, men Jenny nærmer seg gradvis et sammenbrudd. Hjemsøkt av bilder og følelser fra en svunnen tid klarer hun ikke lenger å fungere, hverken som kone, doktor eller individ.

Bergman selv var ikke særlig fornøyd med filmen, men mange kritikere fant den fascinerende. Ikke minst imponerte Liv Ullmann med sin rå og krevende skuespillerprestasjon som Jenny Isaksson.

Utdrag fra filmmagasinet Montages´ omtale av filmen:

"Enkelte sekvenser er formidable. Å se en mester, som strengt tatt har for vane å repetere – og perfeksjonere – seg selv, gyve løs på et til dels helt annerledes univers er i seg selv et fascinerende skue. Han tygger i seg den fellinieske drømmeverdenen med åpen munn; etter hvert som filmen beveger seg lengre og lengre inn i Jennys forstyrrede sinn, jo mer trenger den inn i noe markspist og illeduftende som på merkelig vis får, om ikke substans, så i alle fall en redelig råskap. Det slurves med en viss hensikt, og jeg klarer i økende grad å bli i ett med fiksjonsuniverset. Det er opptakten som er det graverende problemet; Bergmans eneste virkelige partysekvens, med syttitallsfunk og Gösta Ekman iført hvitblond parykk, er en ren katastrofe. Samtalene med Erland Josephson leder ingen steds hen. Et hint eller to om kompliserte familieforhold er ikke nok til at man rives med.

Som du sikkert skjønner er ANSIKT MOT ANSIKT en ambivalent, frustrerende, men også givende seeropplevelse. Likevel er det ett enkeltelement her som overskygger alt, som binder det usammenhengende sammen til å i det minste bli noe som ligner på en helhet. Og dette elementet er Liv Ullmann; en kriger som kjemper med nebb og klør for å kroppsliggjøre Bergmans galskap.

ANSIKT MOT ANSIKT er – i tillegg til å være en surrealistisk drømmefortelling – også en av Bergmans sedvanlige «lukket rom»-fortellinger, der masker avkles og sannheten skal komme ut av skyggene. I filmens mest iøyenfallende scene, er Ullmann plassert mot en vegg, og kameraet later til å være ondskapen selv på vei mot å rive henne i filler. Ullmann stritter imot, skriker, slår hendene ut i luften – er livredd, sårbar, som en vannpytt på gulvet, og samtidig sterk og farlig som en brølende tiger. Hvordan Ullmann helt uten redsel klarer å kombinere disse ulike uttrykkene uten å miste fotfestet er et mirakel.

Når filmen – og først og fremst hovedrollen – får leve i deg en dag eller to, begynner den også å hjemsøke deg. Ullmanns forvrengte ansikt svis inn på netthinnen, skriket får sitt etterliv i øregangene, svetten fra pannen kan du nesten lukte."

Filmen vises i samarbeid med Tromsø Internasjonale Kirkefestival.

Merk: filmen vises med svensk tale, uten undertekster.

Tidligere visninger:

  • mandag 29.10.18 Kl. 20:00
  • fredag 02.11.18 Kl. 18:00