ANGSTEN ETER SJELEN

ANGSTEN ETER SJELEN

Regi:
Rainer Werner Fassbinder
Lengde:
1t 32m
År:
1992
Originaltittel:
ANGST ESSEN SEELE AUF
Medvirkende:
Brigitte Mira, El Hedi ben Salem, Barbara Valentin, Irm Hermann
Land:
Vest-Tyskland
Språk:
Tysk (engelsk tekst)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

En tysk enke i 60-åra søker ly for regnet på en liten bar. Der møter hun en marokkansk immigrantarbeider som er over 20 år yngre. En uskyldig dans utvikler seg til sterke følelser, og kort tid senere bestemmer de seg for å gifte seg. Deres lykke blir møtt med avsky av enkens nærmeste og samfunnet generelt. Vil deres forhold overleve dette?

Regissør Rainer Werner Fassbinder var stor tilhenger av Douglas Sirks ekspressive Hollywood-melodramaer fra 50-tallet. Angsten eter sjelen er Fassbinders mest åpenbare hyllest til Sirk. plott, klassefokus og rasetematikk fra All That Heaven Allows og Imitation of Life har vært sterke inspirasjonskilder. Samtidig er ikke dette noen blåkopi av Sirk. Skillelinjene er ikke like steile.

Fassbinder utforsker hvordan fordømmelsen forener paret. Når omverdenen gradvis utvikler en viss aksept så er det på sine egne, rigide premisser. Angsten eter sjelen er en film om brytningspunktene mellom forskjellige kulturer og klasser – og hvordan vi forenes og rives fra hverandre av ensomhet, kjærlighet, fordømmelse og hat.

Dette er Fassbinder i storform og er en ypperlig mulighet til å bli kjent med en av Tysklands store regissører.

Tekst: Carl Arne Løchen Arnesen

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter og medlemskap kjøpes i døra før hver forestilling.

Tidligere visninger:

  • lørdag 28.09.19 Kl. 15:00