And the King Said, What a Fantastic Machine

And the King Said, What a Fantastic Machine

Regi:
Axel Danielson, Maximilien van Aertryck
Lengde:
1t 25min
År:
2023
Manus:
Axel Danielson & Maximilien Van Aertryck
Land:
Sverige, Danmark
Språk:
Engelsk (norsk tekst)
Distribusjon:
Fidalgo

Kameraet registrerer det som er foran det. Hva burde vi gjøre med den muligheten?

And the King Said, What a Fantastic Machine er et dykk ned i det omfattende historiske havet av mediekultur. Fra fødselen av camera obscura til visningen av det første bevegelige bildet, og fra oppfinnelsen av webkameraet til den første virale videoen, følger den vittige og tankevekkende dokumentaren oppkomsten av bildekultur slik vi kjenner den. Ved å kombinere historisk arkivmateriale av store diktatorer som paraderte foran jublende folkemengder med hjemmevideoer, livestrømming og klipp av adrenalinsøkende personer som henger på toppen av en skyskraper, eller hjerteskjærende pressefotografier som viser vold, tilbyr den en emblematiske studie av kino og den sosiale historien den skaper: Hva er implikasjonene av å bli eksponert for milliarder av bilder som konkurrerer om oppmerksomheten vår?

Kameraet er en fantastisk maskin. Filmskaperne Axel Danielson og Maximilien Van Aertryck (Ten Meter Tower, Jobs For All!) retter igjen kameraene sine rett mot samfunnet, denne gangen for å utforske, forklare og avsløre hvordan vår ubegrensede besettelse av bilder har vokst og endret vår menneskelige atferd. Fra Camera Obscura og Lumière-brødrene til YouTube og sosiale mediers verden følger filmen hvordan vi gikk fra å fange bildet av en bakgård til en fler-milliard-euro innholdsindustri på bare 200 år. Med eksklusiv bruk av arkivmateriale og funnet opptak bruker filmen det samme mediet den undersøker, i en selvreflekterende, men morsom montasje.

And the King Said, What a Fantastic Machine har allerede vunnet priser på Sundance og i Berlin. Denne svensk/danske dokumentaren, regissert av Axel Danielson og Maximilien Van Aertryck, er også en essayfilm basert på arkivmateriale, og tar oss gjennom de levende bildenes tekniske utvikling – fra de tidligste kameraene til dagens kakofoni av livestrømming og virale nettvideoer. Dette er en både humoristisk, engasjerende og tankevekkende film, produsert av det svenske selskapet Platform Produktion, med Erik Hemmendorff og Ruben Östlund som eksekutive produsenter. Den har også en del Östlund-inspirasjon i seg, og inkluderer flere videoklipp av den typen Östlund selv liker å trekke frem som inspirasjonskilder for sine egne filmer. (Sitert fra Aleksander Husers artikkel i Cinema)

Filmen hadde verdenspremiere ved årets Sundance Film Festival, og har siden gått sin seiersgang på flere av verdens mest anerkjente festivaler, inkludert blant andre Berlin, CPH:DOX og DOC Fest i Munchen.

Tidligere visninger:

  • lørdag 23.09.23 Kl. 17:30
  • onsdag 27.09.23 Kl. 13:00
  • fredag 29.09.23 Kl. 18:00