Alle andre

Alle andre

Regi:
Maren Ade
Lengde:
2 t 5 m
År:
2009
Originaltittel:
Alle Anderen
Manus:
Maren Ade
Medvirkende:
Birgit Minichmayr, Lars Eidinger, Hans-Jochen Wagner, Nicole Marischka
Foto:
Bernhard Keller
Musikk:
Jörg Kidrowski, Frank Bubenzer
Land:
Tyskland
Språk:
Tysk tale med norske undertekster
Distribusjon:
Arthaus
Tilhører tema:
Torsdagsfilmen

Gitti er på ferie med kjæresten sin Chris, i hans foreldres sommerhus i Italia. De har både hus og hage for seg selv, og til å begynne med koser de seg i hverandres selskap. Etterhvert som dagene går, blir det derimot klart at forholdet slites av Chris’ manglende selvtillitt og forpliktelsesvegring. Han nekter å si “jeg elsker deg” til Gitti og avfeier all snakk om å flytte sammen. Gitti på sin side blir mer og mer desperat etter annerkjennelse og går lengre og lengre i sine forsøk på å få oppmerksomhet. Bedre blir det ikke da en gammel studiekammerat av Chris ber dem på middag.

ALLE ANDRE er et intenst kammerspill. Mange vil kjenne seg igjen i enkelte aspekter av denne skildringen av et kjærlighetsforhold, men filmen byr på også en hel del overraskelser. Regissørens sylskarpe observasjonsevne er kombinert med uovertruffen personinstruksjon, og hun får topp prestasjoner fra skuespillerne (Birgit Minichmayer fikk Sølvbjørn i Berlin for sin rolle). ALLE ANDRE utfordrer tilskueren til å tenke helt nytt, og det er ikke alltid så enkelt, verken i kinosalen eller i livet.

Regissør Maren Ade er født i 1976 og studerte ved TV- og filmuniversitetet i München, Tyskland. Eksamensfilmen hennes, DER WALD VOR LAUTER BÄUMEN, vant en jurypris på Sundance Filmfestival. Ade var på TIFF i 2004 med debutfilmen sin SKOGEN FOR BARE TRÆR, som også blir vist på Verdensteatret i oktober.