All About Eve Se trailer

All About Eve

Lengde:
2 t 18 m
År:
1950
Manus:
Joseph L. Mankiewicz
Medvirkende:
Bette Davis, Anne Baxter, George Sanders, Celeste Holm
Foto:
Milton R. Krasner
Land:
USA
Språk:
Engelsk tale, norske undertekster.
Tilhører tema:
Filmgrenser

ALL ABOUT EVE (1950) har blitt kalt en av de mest underholdende filmene noensinne laget, og også en av de morsomste. Historien er komplisert, men handlingen er enkel: En ung og lovende skuespiller Eve Harrington (Anne Baxter)ønsker å erstatte den eldrende stjernen Margo Channing (Bette Davis) på scenen og i sengen, og krigen blir kjempet med tenner, klær og et sofistikert komisk vidd uvanlig for Hollywood. Joseph Mankiewiczs kyniske manus er for opptatt med å være vittig til å kunne moralisere for publikum. Likevel gir filmen et syn på at selvrettferdig dårlig smak, framvist med stil, er mer morsomt enn forsiktig, museaktig, dehydrert god smak.

Vi skal undersøke møtene grenser blir presentert i filmen, mellom New York og ”provinsene”, Broadway og Hollywood, scenen og lerretet, kvinner og menn, fortid og nåtid, suksess og fiasko. Så vil vi se på hvilke teknikker filmen bruker for å lage representasjoner av de samme kontrastene. Se for eksempel på hvordan inntredener og utganger blir filmet, eller hvordan Eves etterfølger i den siste scenen bukker til talløse bilder av seg selv i speilet.

Det er også interessant å se hvordan ansikter er filmet, og hvordan identitet blir presentert med og på kroppen. Eller hvordan og hvor karakterene står og sitter når de snakker med hverandre og hvor de er i det visuelle feltet. Mange av replikkene i filmen har blitt ikoniske uttrykk, men har en trist, melankolsk og overdrevet komisk desperasjon. Ti slutt vil vi diskutere to nylige forståelser av filmen. Grenser skapt av den sosiale konstruksjonen av kjønn i filmen, som leder til homoerotiske antydninger i skuespillet og manuset, og måten nye medier som tv, kommersielle filmer og reklame spiller en rolle i filmen.

Omtale og innledning før filmen ved Stephen Wolfe (Universitetet i Tromsø).

http://www.youtube.com/watch?v=bOrh4kYQIig&feature=related