ALIEN

ALIEN

Regi:
Ridley Scott
Lengde:
1t 57m
År:
1979
Medvirkende:
Sigourney Weaver, Tom Skerrit, John Hurt, Harry Dean Stanton
Land:
USA
Språk:
Engelsk (utekstet)
Aldersgrense:
15 år
Distribusjon:
Cinematekene
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

Den åttende passasjeren.

Fire menn, to kvinner og en katt i et romskip møter en voldsom utfordring når de får selskap av en blindpassasjer fra det ytre rom. Romvesenet har ikke bare dårlige manerer og et skrekkinngytende ytre, men også en glupsk appetitt som stilles av at den forsyner seg av besetningen, en etter en.

På samme vis som i Blade Runner som kom noen år senere, legger regissør Ridley Scott fram for dagen en sterk pessimisme og skepsis på utviklingens vegne. At tittelpersonen i ALIEN får anledning til å spise seg stor og sterk skyldes i stor grad romskipets medbragte vitenskapsmann, som er mer interessert i uhyrets potensiale for forskningen enn for interplanetære arbeidsmiljølover, og gjør sitt ytterste for å beskytte den ikke-jordiske.

Skikkelsen til Sigourney Weaver er blitt gjenstand for en rekke tolkninger som tar utgangspunkt i det uvanlige i at en romfartshelt i dette tilfellet er en kvinne. Dette har resultert i en del underlige utlegninger om kattens funksjon som det beskyttelsestrengende barnet, og romskipet som allegori for livmoren.

Vi viser kinoversjonen av Alien i en ny 4K-utgave, restaurert i forbindelse med filmens 40-årsjubileum under tilsyn av Ridley Scott selv.

Merk: filmen vises uten norske undertekster.

Tidligere visninger:

  • torsdag 17.10.19 Kl. 20:30
  • mandag 21.10.19 Kl. 20:30