ALICE GUY: 13 KORTFILMER

ALICE GUY: 13 KORTFILMER

Regi:
Alice Guy
Lengde:
50m
År:
1921
Land:
Frankrike
Språk:
Stum/tekstplakater: engelsk
Aldersgrense:
6 år
Distribusjon:
Cinematekene

Et omfattende tilbakeblikk på filmene til Alice Guy Blaché: den første kvinnelige regissøren og den første kvinnen som etablerte og styrte sitt eget filmstudio.

Mellom 1896 og 1920, først i Frankrike og siden i USA, var Guy Blaché både manusforfatter, regissør, veileder og produsent på over tusen filmer. Det dreier seg om alt fra kortfilmer på under minuttet til spillefilm i full lengde samt noen håndfargede, og over hundre filmer med synkronisert lyd laget mellom 1902 og 1906, rundt tjue år før lyden revolusjonerte spillefilmene.

Som både manusforfatter og regissør arbeidet hun svært allsidig og innen mange sjangrer som komedie, western, drama, krim og bibelsk epos, i tillegg til at hun laget filmer basert på litterære verker og teaterproduksjoner. Alice Guy (navnet hun gikk under ved Gaumont Film Company), laget sin første spillefilm i en tid da disse ble brukt til å fremme forskning og kamerasalg – en tid da ideen om spillefilm som underholdning ennå ikke var født. Ved at Blaché stod for en fundamental forvandling av filmatisk imaginasjon, produksjon og distribusjon, bidro hun til alle aspekter ved filmbransjens utvikling, og karrieren hennes i de to landene hvor kinoen så dagens lys, er et vitnesbyrd om hvor enestående hun var.

Filmene i denne pakken: Chez le magnétiseur, Chirurgie fin de siècle, Avenue de l’opéra, Chapellerie et charcuterie mécaniques, Chez le photographe, Questions indiscrètes, Madame a des envies, Les Résultats du féminisme, Le Lit à roulette, La Course à la saucisse, Alice Guy tourne une phonoscène…, Sur la barricade og Le Billet de banque.

Tidligere visninger:

  • søndag 11.10.20 Kl. 18:45