African Mirror

African Mirror

Regi:
Mischa Hedinger
Lengde:
1t 26m
År:
2019
Land:
Sveits
Språk:
Tysk, fransk og sveitsisk (engelsk tekst)
Aldersgrense:
12 år
Tilhører tema:
Midt i vår tid

En film som undersøker utfordringen ved vårt bilde av Afrika og viser hvordan billedproduksjon er en form for kolonialisering.

African Mirror følger den sveitsiske filmskaperen og fotografen René Gardi og hans fascinasjon for høylandet i Kamerun gjennom et helt liv, fra 40-tallet og inn på 70-tallet. Filmen fortelles uten følgekommentar, men klippes elegant slik at den inkluderer og systematiserer vesentlige problemstillinger. Filmen gir et både ærlig og fascinerende bilde på koloniseringens rasistiske ansikt, hvor en aktør som Gardi likevel regner seg som de innfødtes forsvarer.

African Mirror er del av serien Midt i vår tid, som ser på de femti årene som har gått siden den europeiske koloniseringen av Afrika be­gynte å kollapse. Vi følger steg og prosesser, inkludert den anti-koloniale frigjørings­bevegelsen i Angola, skildret i Sarah Maldorors film ­Sambizanga. Maldoror døde i fjor, og dedikerte hele sitt liv til å dokumentere den afrikanske politiske kampen mot kolonialisme. I tillegg viser vi White Cube (Renzo Martens) og Cine Marrocos (Ricardo Calil).

Innledning ved Trond Waage, utdannet antropolog fra UiT. Til daglig underviser han i Visuell Antropologi, for studenter som lager dokumentarfilm som del av sin masterstudie. Trond har laget en rekke dokumentarfilmer, både fra Norge og Kamerun.

Tidligere visninger:

  • tirsdag 09.11.21 Kl. 18:00