Å LEVE SITT EGET LIV

Å LEVE SITT EGET LIV

Regi:
Jean-Luc Godard
Lengde:
1t 25m
År:
1962
Originaltittel:
Vivre sa vie
Medvirkende:
Anna Karina, Sady Rebbot, André S. Labarthe
Musikk:
Michel Legrand
Land:
Frankrike
Språk:
Fransk (norsk tekst)
Distribusjon:
NonStop Ent.

Jean-Luc Godard i sitt ess, med nylig avdøde Anna Karina i hovedrollen.

Nana jobber i en platebutikk, men for å få råd til å betale husleien trekker hun på gaten. Etter hvert kommer hun i kontakt med en hallik, og prostitusjonen antar profesjonell karakter. Når hun forelsker seg vil hun starte på nytt og leve et normalt liv, noe hennes hallik ikke tillater.

Å LEVE SITT EGET LIV (Vivre sa vie) utgjør i en viss forstand et vendepunkt for Godard. Mens han i sine foregående filmer primært hadde laget pastisjer over klassiske amerikanske filmgenre - gangsterfilmen i Til siste åndedrag, agentfilmen i Den lille soldat (1960) og musikalen i En kvinne er en kvinne (1961) - skildrer han i denne filmen problemer i sin egen samtid. Å LEVE SITT EGET LIV er en undersøkelse av hvordan og hvorfor en ung pike tvinges ut i prostitusjon, og formmessig nærmer den seg dokumentarfilmen.

For å understreke det dokumentariske preget, er lyden innspilt direkte på settet, noe som medfører at dialogen ofte kveles av støy. I motsetning til hva han har for vane, eksperimenterer Godard lite med filmspråket her. Han filmer i lange, rolige tagninger, og klipper nødig.

I sine foregående filmer hadde Godard brukt sitater og allusjoner for å påvise et misforhold mellom hovedpersonenes virkelighet og deres idealer. Også her alluderes det flittig. Her er imidlertid ikke funksjonen å danne kontraster, men paralleller mellom virkeligheten og kunsten. I en scene går Nana på kino og ser Dreyers Jeanne d'Arc (1927). Da Jeanne tilkjennegir at døden vil være hennes befrielse, klipper Godard til et nærbilde av Nana - i samme billedutsnitt som Jeanne - som har tårer i øynene og åpenbart identifiserer seg med Jeanne. Begge følger sine innerste overbevisninger. Denne fastheten besegler deres skjebne.

Cinemateket i Bergen

Tidligere visninger:

  • mandag 17.02.20 Kl. 19:45
  • tirsdag 25.02.20 Kl. 18:00