A HARD DAY'S NIGHT Se trailer

A HARD DAY'S NIGHT

Regi:
Richard Lester
Lengde:
1t 27m
År:
1964
Land:
Storbritannia
Språk:
Engelsk tale, utekstet
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Få band har vært så innovative, så produktive, så innflytelsesrike og så populære som the Beatles var i sin samtid og fremdeles er. Det er derfor ikke så rart at noen ville prøve å tjene litt ekstra penger på å lage en film med the fab four.

Sjefene i produksjonsselskapet United Artists hadde egentlig ikke noe tro på filmen, de ville bare ha muligheten til å utgi lydsporet, som inkluderer noen av John Lennon og Paul McCartneys beste sanger som Can’t Buy Me Love og She Loves You. Det var bare en uventet bonus da filmen, med et budsjett på en halv million dollar og under 7 ukers produksjonstid, tjente inn godt og vel åtte millioner bare den første uka.

Plottet er ganske enkelt: Beatlesene er på vei til et show i London, og jobber hardt for å unngå hordene med fans. Samtidig prøver de å underholde seg selv, først på togturen, og senere i hovedstaden mens de venter på at showet skal starte. Filmen skulle vise en vanlig dag i livet til Beatles, som på den tiden besto av mange togkupeer og hotellrom. Den kommenterte også på bandets berømmelse, og den oppmykningen av tidligere sosiale normer som de representerte. Beatlesene hadde en enorm selvtillit og tillot seg en oppførsel som var ganske uhørt for noen av deres unge alder og lave sosiale klasse, og dette hadde nok en del å si for utviklingen av samfunnet i Storbritannia på 60-tallet. Manuset ble skrevet av Alun Owen, som fulgte bandet rundt og prøvde å tilpasse dialogen i filmen til måten Liverpool-gjengen snakket seg imellom, og han brukte flere ting han hadde hørt dem si i virkeligheten.

Filmteknisk sett var det flere nyskapninger i filmen, med raske klipp, håndholdt kamera og rask dialog. Filmen hadde en direkte påvirkning på spionthrillerne og komediene som ble laget i Storbritannia mot slutten av 60-tallet. Klippingen i takt med musikken var brukt en del på den tiden, og det var nok en forløper til moderne musikkvideoer. Det viktigste i filmen er nok allikevel musikken, og det blir en flott opplevelse for alle fans av the Beatles.

Bjarne Husabø

NB! Filmen vises uten undertekster.

Trivia: Historien sier at tittelen kom av at Ringo Starr forsnakket seg, som han tydeligvis ofte gjorde, men detaljene er omdiskuterte. I alle tilfeller ble den titulære sangen skrevet på en kveld etter at tittelen var valgt.

Medlemskap og billetter til filmklubbens visninger kjøpes i døra.

Tidligere visninger:

  • onsdag 02.11.16 Kl. 21:00