A Clockwork Orange

A Clockwork Orange

Regi:
Stanley Kubrick
Lengde:
2t 15m
År:
1971
Originaltittel:
A Clockwork Orange
Medvirkende:
Malcom McDowell, Patrick Magee, Warren Clarke, Adrienne Corri
Språk:
Norsk Tekst
Distribusjon:
NFK

Under elektronika-festivalen Insomnia viser vi en film hvis spektakulære musikk skulle bli en inspirasjonskilde for det som da, i 1971, var elektronika-musikkens spede start. Den ”futuristiske” lyden av Wendy Carlos’ analoge synthesizere som radbrekker eldgamle begravelsesmarsjer passet perfekt for Kubricks skrudde sci-fi-univers.

A Clockwork Orange må ha verdensrekord i vellykket casting. Det slår gnister av Malcom McDowells prestasjon som den sadistiske unggutten Alex. Hvert sekund av hver scene sprudler han av ungdommelig selvtillit, ondskap og sjarme. Det var nok ikke første gang i filmhistorien at man viste vold og voldtekt, men A Clockwork Orange var garantert første filmen der voldsutøveren selvtilfreds synger I’m Singing in the Rain mens han utfører udådene. Det hele var så provoserende for sensorene i Storbritannia at filmen faktisk var forbudt helt frem til 1990.

Uansett, filmen har ikke bare fantastisk musikk og fryktinngytende hovedperson. Den har en ytterst original historie; kostymer som får Vivienne Westwood til å virke kjedelig; noen av filmhistoriens morsomste scener, og budskap angående menneske & samfunn som man kan filosofere over langt utover i mørketida.

Gøril Jevningen

Tidligere visninger:

  • lørdag 23.10.10 Kl. 14:00