4 MÅNEDER, 3 UKER OG 2 DAGER

4 MÅNEDER, 3 UKER OG 2 DAGER

Regi:
Cristian Mungiu
Lengde:
1t 53m
År:
2007
Originaltittel:
4 luni, 3 saptamâni si 2 zile
Manus:
Cristian Mungiu
Medvirkende:
Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alex Potocean
Land:
Romania
Språk:
Rumensk (norsk tekst)
Distribusjon:
Nasjonalbiblioteket

Cristian Mungius mesterverk fra 2007 - vinner av Gullpalmen ved filmfestivalen i Cannes.

4 MÅNEDER, 3 UKER OG 2 DAGER bekreftet alle spekulasjoner om at Romania var den mest spennende europeiske filmnasjonen i forrige tiår. Der regissør Cristian Mungius forrige film, debuten Occident, omhandlet rumenernes flukt fra eget land, fortalt på en intrikat, men humoristisk måte, er denne en intens, spennende og direkte fortelling.

Otilia og Gabita deler hybel på et studenthjem. Gabita har blitt gravid, men ønsker ikke å beholde barnet. I et land og i en tid hvor abort var strengt forbudt er det en handling som ikke bare er straffbar, men også livsfarlig. Brutaliteten, ydmykelsen og løgnene de to jentene må gå gjennom er også historien om et land og en epoke. Maktmisbruk og angiveri skjuler seg i alle mennesker og de eneste de kan stole på er hverandre.

Store skuespillerprestasjoner av hovedrolleinnehaverne gjør dette til en historie om et ulidelig regime, menneskets grådighet og ikke minst vennskap.

Om regissør Cristian Mungiu: født i 1968, studerte først engelsk litteratur ved Universitetet i Iaþi. Etter å ha jobbet et par år som lærer og journalist begynte han å studere film ved et universitet i Bucuresti. Han laget så et par kortfilmer, før han i 2002 debuterte med sin første spillefilm, Occident. Den vant flere priser på filmfestivaler og ble i 2002 også vist under Quinzaine des Réalisateurs i Cannes. 4 MÅNEDER, 3 UKER OG 2 DAGER ble første rumenske film til å vinne Gullpalmen i Cannes.

Filmen vises i anledning 8. mars. Marte Nustad, leder i Kvinnefronten i Tromsø, vil holde en innledning før filmen. 4 Måneder, 3 uker og 2 dager vises på ypperlig 35mm-format.

Tidligere visninger:

  • fredag 08.03.19 Kl. 21:00