2010 - Året vi får kontakt

2010 - Året vi får kontakt

Regi:
Peter Hyams
Lengde:
1t 56min
År:
1984
Manus:
Peter Hyams (basert på Arthur C. Clarkes roman)
Medvirkende:
Roy Scheider, John Lithgow, Helen Mirren, Bob Balaban, Keir Dullea, Duglas Rain
Land:
USA
Språk:
Engelsk (norsk tekst)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Ni år etter hendelsene i 2001 - En romodyssé oppstår en internasjonal krise. Verden står på randen av atomkrig, og et underlig signal fra Jupiters måne, Io, får amerikanske og sovjetiske myndigheter til å iverksette et felles prosjekt. Hva foregår på Io, og hva skjedde med astronauten David Bowman, HAL-9000 og Discovery One?

2010 kom ut 16 år etter 2001, og nok en gang var Arthur C. Clarke sentral i prosessen. Regissør Peter Hyams fikk tilnærmet frie tøyler å utforme filmen på sitt vis, og sluttproduktet er noe ganske annet enn Kubricks film. Der 2001 i dag fremstår som en tidløs film, med ambisjoner langt utenfor vår egen tid og sfære, reflekterer derimot 2010 sin samtid. Den kalde krigens stadig økende temperatur danner et jordlig bakteppe for filmen, og Hyams lar oss se langt mer av livet på jorden enn det Kubrick var interessert i å vise.

Filmen er fylt med spektakulære romsekvenser og et fantastisk skuespillerensemble, men den er langt mer konvensjonell i struktur enn sin forgjenger. Borte er den spartanske dialogen, de kalde, uttrykksløse menneskene og de spektakulære planetsekvensene iscenesatt til klassisk musikk. Istedenfor leverer Hyams en ordrik, inderlig og ytterst menneskelig film med søkelys på nestekjærlighet og brorskap på tvers av nasjoner.

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Filmklubbmedlemskap kjøpes på filmklubben sine nettsider.

Tidligere visninger:

  • onsdag 03.05.23 Kl. 21:00