12 edsvorne menn Se trailer

12 edsvorne menn

Regi:
Sidney Lumet
Lengde:
1 time, 38 min.
År:
1957
Originaltittel:
12 Angry Men
Manus:
Reginald Rose
Medvirkende:
Henry Fonda, Lee J. Cobb, Martin Balsam
Land:
USA
Språk:
Engelsk
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

"Excitable”? You bet I’m excitable! We’re trying to put a guilty man in the chair where he belongs, and then someone starts telling us fairy tales and we’re listening!

En ung mann er anklaget for å ha drept sin far og bevisene for denne handlingen gir liten rom for tvil. Det er nå opp til juryen, bestående av tolv menn med ulike bakgrunner og personligheter å avgjøre den tiltaltes skjebne. 12 Angry Men forteller en svært menneskelig historie og fungerer som et prakteksempel for hvordan et godt manus, kombinert med strålende skuespillerprestasjoner kan skape en spenning, som utfordrer selv de mest effektfylte actionfilmer. Til tross for å være en økonomisk skuffelse ved sin lansering, mye grunnet filmverden sin overgang til fargefilm, så er den i dag ansett som en uvurderlig klassiker.

Tekst: Stian Molvik, Tromsø Filmklubb

Trivia: I begynnelsen av filmen er kameravinkelen høy og fjern, men etter hvert som handlingen skrider fram flyttes kameraet ned og får en lengre brennvidde, noe som gir scenene en mer og mer klaustrofobisk følelse.

Medlemskap og billetter til filmklubbens visninger selges i døra.

Tidligere visninger:

  • onsdag 11.11.15 Kl. 21:00