12 ANGRY MEN [35mm] Se trailer

12 ANGRY MEN [35mm]

Regi:
Sidney Lumet
Lengde:
1t 36min
År:
1957
Manus:
Reginald Rose
Medvirkende:
Henry Fonda, Martin Balsam, John Fiedler, Lee J. Cobb, E.G. Marshall, Jack Klugman
Foto:
Boris Kaufman
Land:
USA
Språk:
Engelsk (Norsk tekst)
Aldersgrense:
15 år
Distribusjon:
Nasjonalbiblioteket
Tilhører tema:
Sidney Lumet

Life is in their hands... Death is on their minds!

Sidney Lumets banebrytende debutfilm fra 1957.

En ung mann er anklaget for å ha drept sin far og bevisene for denne handlingen gir liten rom for tvil. Det er nå opp til juryen, bestående av tolv menn med ulike bakgrunner og personligheter å avgjøre den tiltaltes skjebne. 12 Angry Men, som hadde norsk tittel 12 edsvorne menn på kino, forteller en svært menneskelig historie og fungerer som et prakteksempel for hvordan et godt manus, kombinert med strålende skuespillerprestasjoner kan skape en spenning, som utfordrer selv de mest effektfylte actionfilmer.

Til tross for å være en økonomisk skuffelse ved sin lansering, mye grunnet filmverden sin overgang til fargefilm, så er den i dag ansett som en uvurderlig klassiker. På IMDbs liste over verdens 250 beste filmer ligger den på 5. plass! Den ble nominert til tre Oscars, for beste film, regi og manus. Filmen var produsert av Henry Fonda, som også spiller hovedrollen.

Filmen vises på flott 35mm format fra Nasjonalbibliotekets arkiv, og er en del av vårt temaprogram i juni på regissør Sidney Lumet hvor du også kan se The Verdict, Network og Before the Devil Knows You're Dead.

Billetter: