Xn TIFF

Xn TIFF

Tilhører tema:
Stumfilmdager 2021

Inspirasjonskonferanse og møtested for kreative næringer. Xn TIFF presenterer spennende ideer, brede visjoner og konkrete erfaringer.

For de kreative næringene, som opplever store utfordringer i disse krisetider, vil vi se på de gode erfaringer som er gjort og fokusere på mulighetene som ligger foran oss. Presentasjoner med refleksjon rundt kreative næringers muligheter på digitale plattformer og spillerommet i kombinasjonen mellom disse og de tradisjonelle fysiske arenaer er sentralt for årets konferanse.

Konferansen vil dreies rundt følgende temaer:

ONLINE/ONSIGHT – kunstnerisk arbeid og kunst- og kulturopplevelser på digitale og stedlige arenaer

DIGITALE SOSIALE FELLESSKAP – nye møteplasser og samhandling i spill og sosiale medier

Målgruppe for seminaret: Kreative næringer

Moderator: Andreas Andersen Sjøvoll

Arrangør: Tromsø internasjonale filmfestival, Innovasjon Norge

PROGRAMOVERSIKT

12.00 Joar Nango og Ken-Are Bongo | Kunst formidlet i det stedlige og digitale rom (direkte fra Kautokeino)

12.20 Ismet Bachtiar og Jason Bergeron | Nye digitale rom for kunst- og kulturopplevelser, digitale møteplasser og autentisering av digital kunst (NFT)

13.00 Christine Cynn | Hello X: Enter the future

13.40 Fredrik Forssman og Carl Christian Lein Størmer | Nord-Norge går Texas – presentasjon av Northern Expo showcase på SXSW

14.20 Krisina Junttila og Maria Oiva | Nye former for digital og stedspesifikk scenekunst

14.50 Øivind A. Sjøvoll og Kristian S. Olstad | Komposisjon til stumfilm - musikalsk samarbeid uten fysiske møter

15.15 Music Ready / Jehnny Beth og Johnny Hostile | Presentasjon av inspirasjons- og utviklingsprogrammet for musikere, Music Ready, og en samtale med artistene Jehnny Beth og Johnny Hostile.

Seminaret er gratis, men alle publikummere må registreres og hente ut en fribillett her!

Merk: i tråd med nasjonale retningslinjer vil det ikke legges ut flere enn 100 billetter til dette arrangementet.

DETALJERT PROGRAM

Joar Nango (t.v.) og Ken-Are Bongo | Kunst formidlet i det stedlige og digitale rom (direkte fra Kautokeino)

Den samiske kunstneren og arkitekten Joar Nango var årets festspillkunstner i Bergen i 2020. Det ga spesielle utfordringer med de begrensninger som lå i fysisk tilstedeværelse og mobilitet. Han måtte ta i bruk digitale løsninger for å forberede og presentere utstillingen. I forbindelse med utstillingen produserte han, i samarbeid med filmprodusent og fotograf Ken-Are Bongo, TV-serien og kunstprosjektet Postkapitalistisk arkitektur-TV i 3 episoder. En fjerde episoden ble produsert i samarbeid med Tromsø internasjonale filmfestival og hadde sin premiere under TIFF 2021 i januar i år.

I disse dager jobber de to med et nytt prosjekt i Kautokeino, men de tar seg tid til en liten direkterapport hvor de vil dele noen erfaringer og refleksjoner rundt sine arbeidsmetoder.

* * *

Ismet Bachtiar (t.v.) og Jason Bergeron | Nye digitale rom for kunst- og kulturformidling, digitale møteplasser og autentisering av digital kunst (NFT)

Etter at verden vendte seg innover mot digitale plattformer under pandemien har en fascinerende ny bølge av virtuelle opplevelser og trender dukket opp. Ismet Bachtiar snakker om migrasjonen av NUFF (Nordisk Ungdom Film Festival) fra fysisk arrangement til et full-skala virtuelt rom i Mozilla Hubs hvor filmskapere fra hele verden samhandlet og delte felles opplevelser.

Ismet Bachtiar er kreativ leder, kurator og prosjektleder på Tvibit der han leder programmet Kreativ Teknologi, som omfatter hele Nord-Norge, med fokus på talentutvikling og oppsøkende aktiviteter innen teknologi og spill.

Mens kryptomarkedet som benytter blockchain-teknologi fikk stor oppmerksomhet i 2020, vokste et annet marked frem som til tross for økende utbredelse er et relativt nytt fenomen for de fleste. NFT eller Non-Fungible Token – digital autentisering av for eksempel samleobjekter, kunstverk, videoer, spillartikler etc. Mye tyder på at det er denne teknologien man bør ha god kjennskap til som artist og kunstner i fremtiden.

Jason Bergeron er en erfaren arkitekt, 3D designer og Crypto og NFT-entusiast som jobber med den nyeste teknologien innen 3D- og 2D-programvare for design og visualisering innen arkitekt- og produktdesign. Bergeron var med å grunnlegge D2-konferansen, som har blitt den største årlige samlingen av arch viz-kunstnere i verden. Han har inngående kunnskap om NFT og skal opplyse oss om denne svært aktuelle teknologien.

* * *

Christine Cynn | Hello X: Enter the future

Hvordan gjenopplive livets tre?

Hør historien bak historien om hello X digital roleplay, en blandet virkelighetsopplevelse som snart lanseres i sentrum av Tromsø.

Christine Cynn er kreativ leder for Ice-9, basert i Balsfjord/Tromsø. Hun er besatt av tang og hvordan fremtiden lever i nåtiden. I sitt forrige liv var hun opptatt av hvordan fortiden lever i nåtiden. Christine er for tiden i opplæring for å bli en biosfærisk agent.

* * *

Fredrik Forssman (t.v.) og Carl Christian Lein Størmer | Nord-Norge går Texas – presentasjon av Northern Expo showcase på SXSW

Northern Expo jobber for å løfte frem nord-norske artister og ble arrangert i samarbeid med musikkbransjefestivalen SXSW i mars i år. SXSW er verdens største bransjefestival for musikk og årets festival ble gjennomført digitalt. Northern Expo presenterte sine artister Heave Blood & Die, Ozas, I See Rivers og Oter gjennom en spektakulær livevideo som tar publikum med på en konsertreise i Tromsø sentrum. Filmen tar digital showcase til et helt nytt nivå og viser frem artistene og landsdelen på en helt ny måte. Den fikk massiv oppmerksomhet etter visningen på bransjefestivalen.

Filmen vises for oss i sin helhet for første gang på det store lerret.

Fredrik Forssman, faglig ansvarlig i RYK (Rytmisk kompetansenettverk i nord), som leder prosjektet Northern Expo og filmskaper Carl Christian Lein Størmer forteller om idè, gjennomføring og prosjektets suksess.

* * *

Krisina Junttila (t.v.) og Maria Oiva | Nye former for digital og stedspesifikk scenekunst

Hvordan kan digitale- og avstandsforestillinger være stedspesifikke og skape kroppslige og felles sosiale opplevelser for publikum? Maria Oiva (Helsinki) og Kristina Junttila (Tromsø) presenterer nye trender og muligheter i møte mellom scenekunst og det digitale gjennom eksemplene #digiteatteri og forestillingen Talking in the rain. An Entertaining Show about the Weather.

Maria Oiva og Kristina Junttila er begge performancekunstnere og regissører som jobber bredt innenfor scenekunst. De er spesielt interessert i å utforske nye former for performative konsepter som re-etablerer publikums rolle.

* * *

Øivind A. Sjøvoll og Kristian S. Olstad | Komposisjon til stumfilm - musikalsk samarbeid uten fysiske møter

Tromsø internasjonale filmfestival har i mer enn ti år jobbet med musikalske samarbeid på tvers av landegrensene i Barentsregionen. Sentralt har samarbeid over den norsk-russiske grensen vært. Årets Barnets-prosjekt har blitt preget av stengte landegrenser og begrenset mobilitet for musikerne som skulle samarbeide.

Den Tromsø-baserte elektronika musikeren Øivind A. Sjøvoll er musikalsk leder for årets prosjekt og sammen med gitarist Kristian S. Olstad skal de fortelle om sine erfaringer med komposisjon av musikk til stumfilm og det å jobbe i et musikalsk samarbeid uten fysiske møter.

* * *

Jehnny Beth og Johnny Hostile | Music Ready

Prosjektet Music Ready skal utvikle og inspirere musikere innen alle sjangre. I form av et program hvor profesjonelle musikere melder seg på, vil de bli koblet sammen med andre artister og utfordret til å lage ny musikk sammen. De jobber også sammen med en produsent som følger artistene gjennom hele programmet. Første «oppgave» i utviklingsprogrammet gjøres i samarbeid med TIFF og Stumfilmdager i Tromsø. Det skal komponeres og fremføres ny musikk til gammel stumfilm.

Prosjektleder for Music Ready, Vasil Gjuroski, skal fortelle om prosjektet og vi får oppleve smakebiter av work in progress, forhåpentligvis også som live-fremføring i salen på Verdensteatret.

Inspirerende blir det garantert også når Jehnny Beth og Johnny Hostile i samtale med Vasil Gjuroski skal snakke om sine prosjekter innen musikk, musikkvideo, litteratur og fotokunst og det å finne gode måter å sjonglere mange ulike kunstprosjekter på samme tid.

Johnny Hostile er en fransk komponist, produsent, musiker og grunnlegger av Pop Noire. Etter å ha uteksaminert fra konservatoriet innen elektroakustikk og musique concrète, flyttet han til London tidlig på 2000-tallet med sin partner Jehnny Beth hvor de startet bandet John & Jehn. Han har jobbet som musikk- og radioprodusent, ofte i samarbeid med Jehnny.

Med debutalbumet '(dys) function' i 2018 frigjorde Johnny seg fra alle musikksjangre som han hadde produsert i over et tiår, og bestemte seg for å komponere musikken som hadde vært sentrum i hans liv i årevis: ambient og eksperimentell elektronisk musikk.

Jehnny Beth er født og oppvokst i Frankrike, men hennes kunstneriske karriere startet for alvor da hun flyttet til London i 2005. I 2011 grunnla hun det kvinnelige punkbandet Savages og signerte til amerikanske Matador records. Med Savages kjempet hun for seksuell utforskning og selvhevdelse mens hun utfordret klisjeene rundt hva det vil si å være kvinne i et band. Hun deltok på samme tid i prosjekter med artister som Damon Albarn (Gorillaz), Julien Casablancas og Trentemøller.

Fra 2016 hadde Beth sitt eget radioprogram 'Start Making Sense' på Apple Music, hvor hun løftet frem artister fra den uavhengige musikkscenen. Hun ga ut sitt solo debutalbum To Love Is To Live i 2020. Ved siden av albumet ga hun ut sin første bok; tolv erotiske noveller kalt C.A.L.M (Crimes Against Love Memories), illustrert med fotografier av Johnny Hostile. Parallelt har hun også begynt en karriere som skuespiller.

Tidligere visninger:

  • tirsdag 20.04.21 Kl. 12:00