Skatter fra arkivet (Nasjonalbiblioteket) / Live: Kjetil Schjander Luhr

Skatter fra arkivet (Nasjonalbiblioteket) / Live: Kjetil Schjander Luhr

Bli med på skattejakt! Engasjerte Tina Stenkulla Anckarman, filmarkivar på Nasjonalbiblioteket, forteller og viser klipp fra sine fineste arkivfunn.

Det ligger mange skatter i metallbokser på hyllene i filmarkivet hos Nasjonalbiblioteket. Iblant når filmarkivaren åpner en halvt bortglemt filmboks, begynner en fascinerende reise. Noen ganger oppdages det med en gang filmremsen ligger på spolebordet for første gang på flere tiår, at det i det støvete materialet skjuler seg en skatt. Men som oftest blir det klart først når arkivaren har undersøkt og identifisert rullen, og oppdager at det er et unikt innhold, materiale eller produksjon som forbauser, begeistrer og bergtar. Se et knippe fargesprakende juveler fra den skattekisten som Nasjonalbibliotekets stumfilmarkiv faktis utgjør, og hør de forbløffende historiene som gjør disse filmene så merkverdige.

OM MUSIKER:

Kjetil Schjander Luhr er komponist, pianist og lyddesigner. I tillegg til arbeid for film, tv og teater har han vært fast stumfilmmusiker ved Cinemateket i Oslo siden 2001. Siden 2018 har han vært en sentral kunstnerisk bidragsyter under Cinemateket i Oslos egen stumfilmfestival, der han med sitt stumfilmensemble blant annet har skrevet og framført ny musikk til store klassikere som Sunrise, Metropolis og The Kid. Under Luhrs ledelse får filmene en musikalsk drakt som favner både 20-tallets musikalske klisjeer og inspirasjon, så vel som stilarter og teknikker fra nyere filmhistorie. I Luhrs filmmusikalske univers er det likevel alltid historiefortellingen og filmens egne premisser som har forrang — målet er et lydspor som får deg til å glemme at filmen er stum.

BILLETTER/FESTIVALPASS TIL STUMFILMDAGER 2022

Enkeltforestillinger: kr. 270,- (ordinær) / kr. 190,- (student/honnør/medlem*)

Festivalpass: kr. 525,- (ordinær) / kr. 425,- (student/honnør/medlem*)

* Medlem på Verdensteatret Cinemateket eller filmklubb.

Ta med en venn!

Tidligere visninger:

  • fredag 29.04.22 Kl. 16:30