Paneldebatt: Hva nå, Russland?

Paneldebatt: Hva nå, Russland?

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kommer til Tromsø for å møte Norges nye utenriksminister. Kan dette bli en ny start for det utfordrende forholdet mellom Norge og Russland?

Konfliktsakene mellom Norge og Russland står i kø: Norge anerkjenner ikke den russiske annekteringen av Krim. Begge land har innført økonomiske sanksjoner. Det russiske militæret jammer GPS-signalene til sivil luftfart i Finnmark. På begge sider av grensen i nord skyter den militære opprustningen fart. Samtidig beveger Russland seg i en mer autoritær retning, der restriktiv lovgivning nå rammer flere felt av sivilt samfunn: Menneskerettsforkjempere, journalister, miljøorganisasjoner og uavhengige advokater risikerer alle nå å havne i kategorien «utenlandsk agent» om man samarbeider med organisasjoner eller personer utenfor Russlands grenser.

Samtidig som den norske Nobel-komiteen har tildelt den russiske redaktøren Dmitrij Muratov fredsprisen, kommer Russlands utenriksminister Sergej Lavrov til Tromsø.

Hva betyr dette for Norge? Hvilket handlingsrom har vi politisk? Og er det slik at Russland har interesse av å holde Barents-samarbeidet fri for geopolitiske spenninger, eller er dette kun et høflighetsbesøk? I anledning utenriksministermøtet i Tromsø møtes fire fremstående eksperter på Russland for å diskutere det norsk-russiske forholdet i nord.

I panelet:

Ane Tusvik Bonde, seniorrådgiver Human Rights House Foundation og ekspert på menneskerettssituasjonen i Russland.
Stian Bones, professor i historie ved Universitetet i Tromsø med inngående kjennskap til det norsk-russiske naboskapsforholdet.
Gunhild Gjørv, professor i konflikt og fredsstudier og ledende forsker på sikkerhetsutfordringer i nord, Universitetet i Tromsø.
Kjell Dragnes, tidligere utenriksredaktør for Aftenposten og korrespondent i Russland og Storbritannia.

Debattleder: Amund Trellevik, journalist i Nordlys og leder av Barents Press Norge.

Gratis inngang!

Arrangør: Barents Press Norge. Økonomisk støttet av Utenriksdepartementet.

Billetter:

  • mandag 25.10.21 Kl. 19:00