Opera fra The Met | Madama Butterfly

Opera fra The Met | Madama Butterfly

11. mai skal vi til den japanske havnebyen Nagasaki i 1904 der den lojale geishaen Cio-Cio-San venter på sin amerikanske sjøoffiser når Puccinis opera Madama Butterfly overføres direkte fra The Met til Verdensteatret.

Tittelkarakteren i Puccinis tragedie Madama Butterfly, den unge Cio-Cio-San, holder fast ved troen på at avtalen med en amerikansk marineoffiser er et kjærlig og permanent ekteskap. I rollen får vi se Asmik Grigorian som takler den krevende rollen, dette er hennes Met-debut.

Handlingen skjer i en tid med ekspanderende amerikansk tilstedeværelse i Japan som nølende definerte sin globale rolle. Nagasaki var en av landets få havner som var åpen for utenlandske skip og midlertidige ekteskap for utenlandske sjømenn var ikke uvanlig.

Historien trigger ideer om kulturell og seksuell imperialisme i andre deler av verden.

Den lyriske skjønnheten til Puccinis partitur, spesielt musikken til hovedrollen, har gjort Madama Butterfly tidløs.

Tenoren Jonathan Tetelman spiller den ufølsomme amerikanske sjøoffiseren Pinkerton, hvis svik ødelegger Cio-Cio-San. Mezzosopranen Elizabeth DeShong har rollen som den standhaftige hushjelpen Suzuki, og barytonen Lucas Meachem er den amerikanske konsulen Sharpless.

Den anerkjente maestroen Xian Zhang debuterer på Met i produksjonen som er av Anthony Minghellas.

Madama Butterfly hadde verdenspermiere på Teatro alla Scala i Milano i 1904.

Giacomo Puccini (1858-1924) var umåtelig populær i sin egen levetid, og hans verk finnes i repertoaret til de fleste av verdens operakompanier. Librettistene hans for Madama Butterfly, Giuseppe Giacosa og Luigi Illica, hadde også samarbeidet med komponisten om hans to foregående operaer, Tosca og La Bohème.

Operaen er i tre akter med en pause, varighet 3 timer og overføres direkte til Verdensteateret.

Tidligere visninger:

  • lørdag 11.05.24 Kl. 18:55