Nordlysfestivalen: Niko Valkeapää Biekkas - I vinden

Nordlysfestivalen: Niko Valkeapää Biekkas - I vinden

Bestillingsverket «Biekkas – I vinden» ble opprinnelig skrevet til åpningen av Nils Aslak Valkeapää utstillingen på Henie Onstad Kunstsenter i 2019. Nå skal det endelig fremføres igjen.

Ved å bruke joik, poesi og samiske musikktradisjoner viser Valkeapää at den samiske musikken har større bredde enn den stereotypiske oppfatningen av joik.

- Min samiske kulturarv utgjør min musikalske plattform. I tillegg har jeg opp gjennom årene møtt andre musikalske tradisjoner og uttrykk på mine reiser rundt i verden, både som konserterende musiker og i politisk arbeid med urfolkssaker, sier Valkeapää.

Niko forteller også at han lar seg inspirere av populærmusikken fra da han vokste opp, blant annet med en dose americana og politiske viser. For han er det naturlig å jobbe med det språklige, og sangbare melodiene.

- I tekstene vil jeg både formidle lineær historiefortelling og rammefortellinger, i tråd med moderne singer/songwriter-tradisjon, samt la joikepoesien og de uuttalte hentydningene leve parallelt – der øyeblikk og sanseopplevelser løftes frem og får utfolde seg fritt.

Konserten er et samarbeid med Scene Nord.

Med

Niko Valkeapää – joik, vokal, gitar

Georg Buljo – gitar, perkusjon, synth, elektronikk, vokal

Per Willy Aaserud – trompet, synth, orgel, vocal

Helge Harstad – bass, barytongitar

Tom Rudi Torjusen – trommer, perkusjon

Matti Aikio – video

Peder Unger Weierholt – lys

Truls Olsen - lyd

Billetter: