Tema:
Valg i USA

Årets presidentvalg i USA blir et av de mest spennende og omdiskuterte i nyere tid. Valget finner sted 5. november, og både Demokratenes og Republikanernes kandidater står i sentrum for intens oppmerksomhet. Etter en lang periode med spekulasjoner rundt President Joe Bidens kandidatur, som ble forsterket etter hans svake innsats i den første presidentdebatten i sommer, skjedde det uvanlige at en sittende president valgte å ikke stille til gjenvalg.
Demokratene har nå samlet seg rundt Kamala Harris som sin kandidat, som gjorde historie som den første svarte, kvinnelige og person med sørasiatisk bakgrunn i visepresidentembetet. Harris har en sterk politisk karriere som tidligere senator og justisminister i California, men har møtt utfordringer i sin rolle som visepresident, med kritikk fra både egne partimedlemmer og opposisjonen. Hennes kandidatur fokuserer på temaer som sosial rettferdighet, økonomisk reform, kvinnehelse og klima, som hun allerede har vært engasjert i. Hun håper å videreføre Bidens politikk samtidig som hun setter sitt eget preg på den politiske agendaen i et stadig mer polarisert politisk landskap. Republikanernes kandidat Donald Trump ønsker et comeback i det hvite hus, med en fortsatt stor base av lojale tilhengere, selv om hans kandidatur også vekker betydelig kontrovers.
Valgkampen vil dreie seg om sentrale temaer som økonomi, inflasjon, innvandring, klimaendringer og helsevesen. Partipolitisk polarisering i USA har gjort at velgerne er mer splittet enn noen gang, og begge partier kjemper om velgerne i de såkalte "svingstatene", der resultatet kan tippe begge veier. Sosiale medier og desinformasjon vil igjen spille en avgjørende rolle i hvordan valgkampen utvikler seg, med stor innflytelse på velgernes oppfatninger. Et annet viktig aspekt ved dette valget vil være rettssystemets involvering, da Trump står overfor flere rettssaker som kan påvirke både hans kampanje og potensielle sjanser for valgseier. USA og verden følger spent med på utfallet, som vil ha vidtrekkende konsekvenser både innenriks og globalt.
I uken før valget retter vi fokus på USA med fire filmer, både dokumentarer og spillefilmer, som setter et speil opp mot det politiske landskapet og kan være med å forklare hvordan verdens mektigste nasjon har havnet der den er nå.
Michael Moores Fahrenheit 11/9 fra 2018 tar for seg Trumps valgseier i 2016, hvordan det kunne skje til tross for meningsmålingene som pekte mot seier for Hilary Clinton, og konsekvensene det ville få for demokratiet i USA. Seks år senere, med Trumps historikk i det hvite hus velkjent og med en mulig ny presidentperiode foran seg er filmen enda mer aktuell og fascinerende.

På forestillingen av Fahrenheit 11/9 tirsdag 29.oktober vil Jonas Jakobsen, Førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø holde en innledning før filmen.
The Bad Guy er en skremmende dokumentarfilm om våpenpolitikken i USA, hvor skoleskytinger nå er blitt så vanlige at man ikke lengre snakker om forebygging, men heller har akseptert dette i det amerikanske samfunnet, og jobber for å bevæpne lærerne, gi de våpenkurs og har skremmende intense "skytingøvelser" for elevene.

Primary Colors er Mike Nichols herlige spillefilm fra 1998 om en ung ambisiøs politisk strateg som får jobb i kampanjen til en populær politiker fra sørstatene på vei mot det hvite hus. Filmen er basert på boken av Joe Klein som hentet inspirasjon fra Bill Clintons kampanje på starten av 90-tallet, og har John Travolta i en av sine aller beste hovedroller.

På forestillingen av Primary Colors søndag 3.november vil Troy Saghaug Broderstad, Førsteamanuensis i sammenliknende politikk ved Universitetet i Tromsø holde en innledning før filmen.
The Apprentice er en rykende fersk spillefilm fra Ali Abbasi som forteller historien om hvordan en ung Donald Trump startet sin eiendomsvirksomhet i New York på 1970- og 80-tallet, med en hjelpende hånd fra den beryktede advokaten Roy Cohn, som lærer sin nye følgesvenn og elev hvordan han kan samle rikdom og makt gjennom bedrag, trusler, søksmål og mediemanipulasjon.

På forestillingen av The Apprentice fredag 1.november vil Gunhild Hoogensen Gjørv, Professor i sikkerhetsstudier og geopolitikk ved Universitetet i Tromsø holde en innledning før filmen.