Den enigmatiske filmskaperen Terrence Malick står bak flere av de største amerikanske filmskattene fra de siste 50 årene. Malick ble en sensasjon allerede med debutfilmen Badlands, som fyller 50 år i år. Filmen er en poetisk elskere-på-rømmen-fortelling, der Martin Sheen og Sissy Spacek briljerer som det nyforelskede paret Kit og Holly som må legge på flukt etter å ha drept Hollys far. Dette er utgangspunktet for en utforskning av uskyld, nåde og samfunnets romantisering av forbrytere.

I Days of Heaven spiller Richard Gere og Brooke Adams et par som pønsker ut en plan for å karre til seg formuen til den døende gårdseieren de arbeider for. Mest av alt er filmen kjent for sitt vanvittig vakre foto, da store deler av filmen er spilt inn i skumringstiden. Etter Days of Heaven gikk det hele 20 år før Malick lagde film igjen. Den tynne røde linjen slo ned som en bombe da den kom på kino i 1998, og den regnes den dag i dag som en av de beste krigsfilmene som noen gang er laget. Filmen er langt mer filosofisk og meditativ enn det man er vant til fra den amerikanske krigsfilmtradisjonen. Her kontrasteres krigens grusomheter med naturens skjønnhet, og også denne gangen er Malick opptatt av begrepene nåde og uskyld.

Sist ut i vårt fokus er The New World, som tar oss med tilbake til grunnleggelsen av Amerikas første britiske koloni, Jamestown, og møtet mellom britene og urbefolkningen, det moderne og det tradisjonelle. Filmens naturskildringer er av en annen verden, slik vi har blitt vant til med Malick, og den sentrale kjærlighetshistorien mellom John Smith og Pocahontas er nydelig utforsket.