Gus van Sant er en manusforfatter, produsent og regissør som i løpet av de siste tretti årene har markert seg tydelig i den moderne amerikanske filmhistorien. Han er en av å regissører som har nytt stor suksess med både uavhengig og kommersiell film, som aldri ser ut til å miste evnen til å overraske eller engasjere med sine prosjekter. Hans filmer berører ofte tematikk fra underkulturer og miljøer som sjelden får mye oppmerksomhet i amerikansk film, og han var en ledende figur i bevegelsen New Queer Cinema på starten av 90-tallet.

Han slo for alvor igjennom i skiftet fra 80- til 90-tallet med filmene Drugstore Cowboy (1989) og MY OWN PRIVATE IDAHO (bildet, 1991) og oppnådde også stor kommersiell suksess med GOOD WILL HUNTING i 1997, som også resulterte i hans første Oscarnominasjon. Han har vunnet priser ved flere av verdens største filmfestivaler som i Berlin og Toronto, samt i Cannes hvor han vant Gullpalmen for ELEPHANT i 2003. Hans foreløpige siste spillefilm DON’T WORRY, HE WON’T GET FAR ON FOOT kom i 2018.

Gus van Sant fylte 70 år i slutten av juli og i den anledning feirer vi den amerikanske regissøren med et retrospektiv på fire av de overnevnte filmer.