Månedens program på cinemateket er dynket i deilig mørke, der David Lynch-retrospektiv og hele «Alien»-filmserien står sentralt.

Vi går mot lysere tider, men cinematekets program i mai inneholder mørke avkroker – heldigvis av den gode sorten! Vi feirer tredje sesong av «Twin Peaks» med en serie filmer av David Lynch, henholdsvis BLUE VELVET, WILD AT HEART (bilde), LOST HIGHWAY og TWIN PEAKS: FIRE WALK WITH ME. Lynch er en av vår tids største filmkunstnere; vi inviterer deg inn i hans surrealistiske filmunivers denne måneden, der drømmer og mareritt flyter sammen.

I anledning den norske kinopremieren på ALIEN: COVENANT dykker vi ned i «Alien»-filmserien, og koster på oss både Ridley Scotts ALIEN og de tre oppfølgerne ALIENS, ALIEN 3 og ALIEN: RESURRECTION. Våre visninger av den populære science fiction-franchisen leder opp til to avsluttende visninger av PROMETHEUS, som den flunkende nye «Alien»-filmen er oppfølger til.

Store klassikere preger altså cinematekets program denne måneden, men som vanlig er det flust med nye kvalitetsfilmer i tillegg. I mai har du mange muligheter til å se det danske dramaet DET KOMMER EN DAG, basert på fryktelige hendelser fra virkeligheten. Da brødrene Erik og Elmers mor blir syk, blir guttene plassert på det beryktede guttehjemmet Gudhjem. Året er 1967, men det er ikke noe ungdomsopprør å spore på hjemmet. I stedet er barna underlagt den maktsyke og voldelige forstanderen, og de andre lærernes svik og mishandling. I rollene finner vi blant andre Lars Mikkelsen og Sofie Gråbøl. Andre nye filmer denne måneden er den finske dramakomedien DEN LYKKELIGSTE DAGEN I OLLI MÄKIS LIV og kinesiske BEHEMOTH – sistnevnte er en blendende poetisk og politisk dokumentar.

I samarbeid med de andre cinematekene i Norge viser vi både klassikere og ny kvalitetsfilm, og i mai kan du blant annet se THE FITS – den nydelige og litt mystiske oppvekstskildringen som vant Aurora-prisen under årets TIFF. Cinematekene viser også den snurrige kjærlighetshistorien MINNIE AND MOSKOVITZ, regissert av John Cassavetes. Få amerikanske filmskapere er like gode skuespillerinstruktører som Cassavetes var, og han var er en mester i å skildre menneskelige relasjoner.

I tillegg byr vi på flere gode konsertopplevelser denne vårmåneden, en performance-forestilling og selvsagt opera. Sjekk ut hele programmet under Aktuelt-siden - og se komplett oversikt i vår kalender.