Kåret til beste film på festivalene i henholdsvis Cannes og Berlin: i oktober preger den svenske komedien THE SQUARE og drømmeaktige OM KROPP OG SJEL vårt program. I tillegg hedrer vi regissør og koreograf Bob Fosse med CABARET, ALL THAT JAZZ og LENNY.

Ruben Östlund (bildet) bør være et kjent navn for de fleste etter Turist og Play – den svenske filmskaperen var sågar på besøk under TIFF med sistnevnte knyttneve av en oppvekstskildring. Under årets Cannes-festival vant Östlund den gjeve Gullpalmen, da hans nye mesterverk THE SQUARE ble kåret til beste film.

I sentrum for filmen står Christian (Claes Bang), en respektert kunstnerisk leder ved et samtidsmuseum. Han forsøker å være medmenneskelig og moralsk, men som de fleste av oss er smertelig klar over: det er ikke alltid så lett å leve opp til egne idealer. Christians barnslige håndtering av en frastjålet mobiltelefon fører ham inn i pinlige situasjoner, og samtidig har museets PR-byrå laget en ekstrem kampanje for utstillingen «The Square». Östlunds nye film må betegnes som hans foreløpige hovedverk, som med mye humor og en forfriskende dråpe kynisme tar temperaturen på et politisk korrekt Skandinavia.

OM KROPP OG SJEL (hovedbilde) vant på sin side Gullbjørnen under årets filmfestival i Berlin. Maria og Endre, to stille og sjenerte ansatte ved et slakteri, finner ved en tilfeldighet ut at de har nøyaktig samme drøm hver natt. De er forundret, vantro og litt redde. På klumsete vis forsøker de å gjenskape drømmen i virkeligheten. Det blir både trist, morsomt og rørende. Klarer de å finne hverandre?

Vi har mer ny film på programmet: TOM OF FINLAND (bildet) er historien om en av 1900-tallets mest betydningsfulle kunstnere, som søkte tilflukt i tegningen. Touko Laaksonen, kjent som «Tom of Finland», vender hjem etter heroisk innsats under andre verdenskrig. Men livet i etterkrigstidens Finland viser seg å ikke være særlig gjestmildt. Touko opplever utbredt undertrykkelse av homofile, og menn i hans krets blir presset til å gifte seg med kvinner og stifte familier for å bli akseptert i samfunnet. TOM OF FINLAND forteller historien om en ikonisk kunstner og modig forkjemper for homofiles rettigheter.

Som vanlig byr vi også på noe av det beste fra filmhistorien, og i oktober har vi viet ekstra plass til Bob Fosse. I år er det 90 år siden den ikoniske filmregissøren og koreografen ble født, og 30 år siden han døde. En god anledning til å sette opp noen av hans beste filmer! Vi viser musikalklassikerne CABARET og ALL THAT JAZZ (bildet), samt LENNY – filmen om den kontroversielle komikeren Lenny Bruce, spilt av Dustin Hoffman.

I tillegg kan du blant annet se Andrej Tarkovskijs makeløse mesterverk ANDREJ RUBLJOV, praktfulle PIANO og den franske nybølgeklassikeren JULES OG JIM (bildet).