Finland er 100 år og det skal markeres! Få også med deg vår skeive filmserie inkludert førpremiere på God’s Own Country, samt to av de beste norske kortfilmene i nyere tid – med besøk!

Finland ble en selvstendig stat i 1917, og sammen med Foreningen Norden markerer vi vårt nabolands 100-årsjubileum med et sirlig utvalg finske filmer. Aki Kaurismäki er selvsagt godt representert – vi får et gjensyn med DEN ANDRE SIDEN AV HÅPET som var populær på Verdensteatret tidligere i høst, samt tragikomedien MANNEN UTEN MINNE (bilde), som regnes som en av Kaurismäkis beste. Den rørende dokumentaren FORTELLINGER FRA SAUNAEN står også på programmet, sammen med 70-tallsfilmatiseringen av Arto Paasilinnas HARENS ÅR. I sistnevnte møter vi en finsk reklamedirektør som ikke orker mer av bylivets stress og mas, og gjenoppdager naturen i selskap med en skadet hare.


Tradisjon tro samarbeider vi også i år med festivalen Tromsø Arctic Pride! Alle farger, kjønn og filer er velkommen til å feire at vi alle er unike og like mye verdt - og at vi alle har rett til å være så like eller forskjellige vi selv ønsker. I vårt Pride-program har vi æren av å by på en førpremiere: den vakre kjærlighetshistorien GOD’S OWN COUNTRY (bilde), som av flere kritikere er utpekt til årets beste, britiske film. Den begynner som gjørmete landsbyrealisme, men utvikler seg til å bli en varm og romantisk historie. I tillegg viser vi BOUND og HAPPY TOGETHER (hovedbilde) under festivalen – to elskede 90-tallsklassikere. Sjekk ut det øvrige november-programmet for flere filmhistoriske perler!

Hver måned viser vi splitter nye kvalitetsfilmer på Verdensteatret. Mange av dem har gjort suksess på internasjonale festivaler, og i november kan du blant annet se JUPITERS MÅNE – et ungarsk mesterverk fra hovedkonkurransen i Cannes. Filmen er en slags superhelthistorie om flyktningkrisen, hvor merkelig det enn kan høres ut. Med sin aktuelle, politiske tematikk og et fotoarbeid som overgår det meste, er JUPITERS MÅNE simpelthen en film som må oppleves. Vi viser også LUMIÈRE! EVENTYRET BEGYNNER (bilde) denne måneden; den definitive dokumentaren om filmens fødsel! Perfekt i vår tradisjonsrike, gamle kino, og et must for alle film- og historieinteresserte.

Vi gleder oss også veldig til å presentere noe av det beste innen ny, norsk kortfilm – med filmskaperne og skuespillere til stede! 12. november byr vi på en spesialvisning av kortfilmene NO MAN IS AN ISLAND (2017) og GUTTEN ER SULTEN (2017) (bilde). Førstnevnte vant prisen for Beste norske kortfilm under Bergen Internasjonale Filmfestival i år, mens sistnevnte vant Filmkritikerprisen under Kortfilmfestivalen i Grimstad.