Oktober ligger an til å bli en av våre mest innholdsrike måneder noensinne, og vi har et program som bør friste både våre vante kinogjengere samt nye besøkende.

Det blir teater, konserter, festival, opera, regissørbesøk, debatter og mye mer.

Og det blir selvfølgelig masse god film! I en alder av 77 år er Woody Allen en mer produktiv filmskaper enn noen gang. Veteranen produserer nesten en film i året, og det er trygt å si at den nye Blue Jasmine er hans beste på lang tid. Med en strålende opplagt Cate Blanchett i hovedrollen er Allens varemerke med fascinerende karakterer og knivskarp dialog som alltid til stede. Danske Per Fly er en av Nordens mest anerkjente regissører, med filmer som Drapet, Benken og Arven på samvittigheten. Hans nyeste film Monica Z (bildet) er et medrivende drama om den svenske sangeren og skuespillerinnen Monica Zetterlund. Debutant Edda Magnason er et funn i tittelrollen og månedens filmer vil garantert være på manges lepper når filmprissesongen setter inn rundt juletider, og du kan se begge på Verdensteatret denne måneden.

5. oktober starter Verdensoperaen i Nord opp sin sesong, og først ut i rekken av direkteoverførte forestillinger fra The Met i New York er Eugene Onegin av Tchaikovsky. Siste søndagen i oktober viser vi også The Phantom of the Opera, i samarbeid med Operafestivalen.

I forbindelse med norgespremieren på Tusen ganger god natt får vi i 7. oktober besøk av regissør og tidligere fotograf Erik Poppe. Poppe, som er mest kjent for filmene Schpaa, Hawaii, Oslo og De Usynlige, har denne gangen laget en film basert på egne erfaringer som fotograf i konfliktområder. Når han kommer til oss skal han presentere det han kaller sin mest ambisiøse og personlige film, og snakke med lege Mads Gilbert om hvordan det er å jobbe i farlige deler av verden, mens familien venter hjemme.

Er han den største av norske filmregissører? Mellom 1949 og 1969 regisserte Arne Skouen 17 spillefilmer: komedier, krigsdrama, psykologiske portrett og eksistensielle drama. Menneskeligheten seirer ofte hos humanisten Skouen – enten det handler om An-Magritt, tolket av Liv Ullmann eller bussjåføren Torvald i Leif Justers hengslete skikkelse i Bussen. For ikke å snakke om motstandsmannen Jan Baalsrud i Ni liv, som kjemper, ikke bare mot tyskerne, men like mye mot elementene i en barsk natur, for å beholde viljen til å overleve. I forbindelse med at det er 100 år siden Skouen ble født presenterer vi i samarbeid med Nasjonalbiblioteket og Norsk filminstitutt fire av hans beste filmer mandag 21. oktober.

Vår nye filmserie Musikk på kino fortsetter med den kritikerroste dokumentaren It Might Get Loud, hvor vi møter tre av verdens fremste gitarister; Jimmy Page, The Edge og Jack White som forteller om sitt forhold til det viktigste instrumentet i musikken. 17. oktober blir en helaften i rockens tegn hos oss når tre av Tromsøs fremste gitarister; Tore-Morten Andreassen Figenschow, Håvard Stangnes og Tom Hansen introduserer filmen, før de etterpå tar over kafeen for å spille herlig rock utover natten.

24. og 25. oktober overtar Insomnia salen vår for to dager med herlige konserter, seminarer og tvers igjennom festivalstemning i byens flotteste konsertarena!

I tillegg til alt dette blir det konsert med LiNN Spelemannslag – Ei musikalsk forening, Litteraten og forfatter Morten Strøksnes besøker oss, Troms journalistlag arrangerer debatt, Polar Fokus inviterer til fotografisk aften, vår filmserie Språk og Film fortsetter, ja bare for å nevne noen… Du kan heller se hele programmet på hjemmesiden vår!

Velkommen på Verdensteatret i oktober!

John-Kristian Dalseth

Produsent Verdensteatret kino