4. mars vant Putin valget i Russland med over 63 % av stemmene og i mai blir han tatt i ed for sin tredje periode som Russlands president.  Mange mener at Russland står på kanten av en ny revolusjon. Beslutningen i fjor høst om at presidenten og statsministeren skulle ”bytte stoler” og beskyldninger om omfattende valgfusk i forbindelse med parlamentsvalget 4. desember i fjor har fått russerne til å reagere. Over hele landet har det vært bølger av demonstrasjoner. Den største var i Moskva i jula – med anslagsvis over 100.000 demonstranter. Det er antakelig den største demonstrasjonen i Russland siden oppløsningen av Sovjetunionen.

Journalistene Morten Ruud og Jelena Larionova har begge vært observatører i Russland under presidentvalget og møtes i samtale om russisk politikk og demokrati på Verdensteatret. Morten Ruud er tidligere NRK korrespondent i Moskva, mens Jelena Larionova er russisk journalist fra Murmansk som lenge har jobbet for pressefrihet og uavhengig journalistikk i Russland.  I 2008 vant hun Fritt Ords pressepris for sitt arbeid.

Etter samtalen vises filmen A Bitter Taste of Freedom, et portrett av journalisten Anna Politkovskaja. Fram til hun ble myrdet i Moskva i 2006, bare 48 år gammel, var Politkovskaja en av Russlands mest fryktede og beundrede journalister.  

Gratis inngang

 Arrangører: Verdensteatret, Universitetet i Tromsø, Troms journalistlag og Norsk-Russisk kvinnenettvern i Nord.