TrAP presenterer: By The Time It Gets Dark Se trailer

TrAP presenterer: By The Time It Gets Dark

Regi:
Anocha Suwichakornpong
Lengde:
1t 45m
År:
2016
Land:
Thailand
Språk:
Thailandsk (engelske undertekster)

Vi er alle fanget i livets vev, synes denne usedvanlig vakre filmen å ville fortelle oss.

Filmen tar oss tilbake til minnene fra en massaker det thailandske militæret begikk på Thammasat-universitetet i Bangkok oktober 1976. Foranledningen var studentprotester som krevde rektors avgang etter hans støtte til militærregjeringen i landet. Antallet døde er ikke bekreftet, men regnes for å være i overkant av 100. Hendelsen hører fortiden til, men har også sitt avtrykk i dag, synes filmen å si på en subtil måte. Gjennomgangsfigur i filmen er Taew, en av initiativtakerne til protesten som overlevde. Vi møter henne først som godt voksen kvinne i et intervju, hvor hun repliserer "jeg er ikke levende historie, jeg er en som overlevde". For historie er ikke her hva som gir et liv mening, livet er i seg selv større enn det enkelte mennesket, fordelt etter egne intrikate mønstre av gjentakelse. For illustrere dette løser Anocha selv opp fortellerstrukturen, i en leken og forunderlig tredeling hvor det gir mening å følge godt med.

Dette er kun Anocha Suwichakornpong andre spillefilm, på tross av å være en av de siste ti årenes mest aktive thailandske filmskaperne i det ikke-kommersielle filmmiljøet, blant annet som produsent for mange filmer. Hun har en fortellerform som stort vil glede venner av Apichatpong Weerasethakuls filmer. Ja, By The Time It Gets Dark (Dao Khanong) er da også co-produsert og klippet av Apichatpongs faste klipper Lee Chatametikool. Likhet med i betraktning, Anocha Suwichakornpong har sin egen stemme, og du verden for en vakker stemme det er!

Transnational Arts Production (TrAP) er en uavhengig kunstprodusent og pådriver for økt mangfold i norsk kulturliv. De har kuratert Fremtiden skriver jeg selv: En filmserie om tilhørighet, som presenterer filmer som tar oss inn i øyeblikk hvor tilhørighet og personlig identitet i et mangfold er en naturlig tilstand, men samtidig en gjenstand for valg.

Tidligere visninger:

  • mandag 09.10.17 Kl. 18:00